Planeta Zemlja večeras će dobiti mini Mjesec: Ova svemirska stijena "doputovala" je iz Arjuna

0
Radiosarajevo.ba
Planeta Zemlja večeras će dobiti mini Mjesec: Ova svemirska stijena "doputovala" je iz Arjuna

Naša planeta će noćas (29. septembra) dobiti drugi "mini-mjesec", koji će ostati s nama nekoliko mjeseci.

Ovaj objekt dio je asteroidskog pojasa Arjuna, koji se ne nalazi daleko od Zemlje, na samo 2,8 miliona milja (4,5 miliona kilometara) udaljenosti. Zove se 2024 PT5 i doprinosi populaciji asteroida i kometa koji se prate od strane nekih od najboljih umova u astronomiji, putem NASA-om finansiranog sistema za upozorenje na udar asteroida (ATLAS).

Međutim, ovaj svemirski kamen neće završiti punu orbitu oko Zemlje, iako će biti uhvaćen u njenoj orbiti i dobiti naziv "mini-mjesec".

Iranske jevrejske zajednice se oglasile povodom ubistva Hassana Nasrallaha

Šta je "mini-mjesec"?

Može se definirati kao "privremeno uhvaćen objekt", jer 2024 PT5, čiji je prečnik otprilike 11 metara, ostaje u orbiti nekoliko mjeseci prije nego što nastavi dalje kroz naš solarni sistem. No, neće završiti punu orbitu; umjesto toga, orbitirat će našu plavu planetu u obliku potkove, počevši od 29. septembra do 25. novembra.

Nakon što napusti orbitu naše planete, vratit će se u heliocentričnu orbitu, koja je oko Sunca – kao što to radimo i mi. Ovo će biti posljednji put da vidimo ovaj svemirski kamen na neko vrijeme, jer se neće ponovo vratiti u Zemljinu orbitu do 2055. godine.

Kako mogu vidjeti mini-mjesec?

Nažalost, ako niste profesionalac, šanse su da nećete moći sami da ga vidite.

Ovaj događaj se ne može vidjeti golim okom, kroz binokular ili običan teleskop, jer će mini-mjesec imati magnitudu 22, što je izuzetno niska na skali od -10 do +20, što znači da će biti previše slaba da bi se vidjela.

Biće vam potrebno profesionalno opremanje, ali čak i tada, neka opservatorija su otkrila da će profesionalni teleskop također imati poteškoća u detekciji 2024 PT5.

Ko je otkrio novi mini-mjesec?

Prvi put je otkriven teleskopom ATLAS 7. augusta u Južnoj Africi, a Arjuna kamen je poznat kao asteroid blizu Zemlje (NEA).

Arjuna asteroidi orbitiraju oko Sunca na putanji koja se proteže malo dalje u Solarni sistem u poređenju sa putanjom naše planete, iako neki mogu doći blizu sistema Zemlja-Mjesec.

Da li je bilo drugih mini-mjeseca? Kratak odgovor je da.

U našem posmatranju svemira, 2024 PT5 nije prvi mini-mjesec koji je naša planeta uhvatila, jer je poznato da privlači i hvata NEA u svoju orbitu. U februaru 2020. godine, objekt nazvan 2023 CD3 je otkriven da je orbitirao oko naše planete nekoliko godina, prije nego što je napustio našu orbitu sljedećeg mjeseca.

Godine 2016. jedan objekt pod nazivom 2016 HO3 bio je prečnika 40-100 metara, iako nije orbitirao oko Zemlje, pa nije bio mjesec – ali se čudno kretao u sinhronizaciji sa Zemljom, izgledajući kao da orbitira oko naše planete, ali zapravo je orbitirao oko Sunca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak