Nova studija o COVID-19 otkrila: Ove skupine su podložnije srčanom i moždanom udaru nakon bolesti

2
Radiosarajevo.ba
Nova studija o COVID-19 otkrila: Ove skupine su podložnije srčanom i moždanom udaru nakon bolesti

Ljudi kojima je dijagnosticirana teška infekcija COVID-19 iz prvog talasa pandemije mogli bi se suočiti sa dvostrukim rizikom od srčanog i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, objavljena ove sedmice u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology i podržana od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, pokazala je da povišeni rizik može trajati do tri godine.

Istraživači su se fokusirali na dugoročne kardiovaskularne rizike za nevakcinisane ljude koji su bili bolesni od virusa tokom prvog talasa pandemije COVID-19 2019. i 2020. godine. 
 
U poređenju sa nekim ko nikada nije imao COVID-19, vjerovatnoća srčanog udara, moždanog udara i smrti se udvostručila za svakoga ko je ikada bio bolestan od virusa, a četiri puta je veća za osobe kojima je bila potrebna hospitalizacija, pokazalo je istraživanje.

Bizarna odluka fudbalera iz BiH: Ukrao automobil da bi se vratio kući nakon utakmice

Povišena opasnost potrajala je više od tri godine nakon inicijalne infekcije, koja je, prema studiji, predstavljala ozbiljnu kardiovaskularnu prijetnju uporedivu sa dijabetesom tipa 2.

"Nalazi ukazuju na tešku infekciju COVID-19 kao katastrofalnu komponentu", rekao je dr. Hooman Allayee, glavni istraživač studije, za ABC News. "Trendovi kardiovaskularnog mortaliteta od 2010. do 2019. su se stalno smanjivali. Onda je odjednom, između 2020. i 2022. godine, deset godina rada potpuno izbrisano zbog COVID-19."

Velika zabrinutost u naučnoj zajednici: Pojavio se misteriozni virus

Prema studiji, osobe s krvnim grupama A, B i AB bile su posebno osjetljive na povećan kardiovaskularni rizik od COVID-19, dok su osobe s krvnom grupom O imale smanjene šanse da se suoče s takvim problemima.

"Poznato je da je krvna grupa povezana sa rizikom od srčanog i moždanog udara", rekao je Allayee, profesor populacijskih i javnozdravstvenih nauka na Medicinskom fakultetu Keck na Univerzitetu Južne Kalifornije. "Ako je vaša krvna grupa A, B ili AB, veća je vjerovatnoća da će vas virus zaraziti i učiniti krvne stanice otvorenim za ulazak virusa."

Studija je analizirala pojedince iz britanske Biobanke, velike medicinske baze podataka koja se prvenstveno sastoji od podataka uzetih od starijih, bogatijih i pretežno bijelih učesnika. Međutim, slične studije koje su proučavale druge populacije došle su do gotovo identičnih zaključaka, navodi Allayee.

Studija je naglasila važnost vakcinacije protiv COVID-19, rekao je Allayee.

"Bez obzira koju vakcinu ste dobili, samo šest mjeseci nakon vakcinacije ili dopunske vakcine, šansa za srčani i moždani udar se smanjila", rekao je. "Ali imunitet vremenom slabi, zbog čega su vam potrebni pojačivači."

Svi koji su ikada imali tešku infekciju COVID-19, posebno ako im je potreban boravak u bolnici, trebali bi razgovarati o potencijalno povećanim zdravstvenim opasnostima uzrokovanim virusom sa svojim zdravstvenim radnicima, naglasio je Allayee.

"Razgovarajte sa svojim doktorom", rekao je. "Moramo početi razgovarati o tome. Budite u toku sa svojim vakcinacijama i dopunama i idite na redovne preglede."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak