Naučnici pronašli nevjerovatne ostatke podzemne građevine Maja: Poznato koliko su stari

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici pronašli nevjerovatne ostatke podzemne građevine Maja: Poznato koliko su stari

U Meksiku, arheolozi su nedavno otkrili značajne ostatke podzemne građevine povezane s Majama, što predstavlja važan korak u istraživanju drevne historije tih civilizacija.

Ovo fascinantno otkriće dogodilo se u Campecheu, gdje su istraživači iskopavali područje ispod majanskog igrališta.

Ivan Šprajc, arheolog s Instituta za antropološke i prostorne studije u Sloveniji, koji vodi iskopavanje, istakao je da su pronašli dijelove zgrade s oslikanim zidovima. Daljnja istraživanja trebala bi otkriti cijelu strukturu i njenu svrhu.

Velež nakon debakla: Klub je na tribinama ostvario još jednu pobjedu u nizu

Prema Šprajcu, ova zgrada ima veliku kulturnu važnost za Maje, s obzirom na to da su igrališta bila ključna u njihovim centrima regionalne političke organizacije.

Ova novootkrivena struktura procjenjuje se da datira između 200. i 600. godine prema Nacionalnom institutu za antropologiju i historiju Meksika.

Osim ovog otkrića, laserska tehnologija lidar omogućila je istraživanje širokih područja drevnih naselja Maja, otkrivajući ostatke stambenih zgrada, hramskih piramida te ponuda koje su pronađene na vrhu majanske piramide.

Ovo otkriće pruža dragocjen uvid u život i kulturu drevnih Maja, istražujući njihova svakodnevna i ritualna mjesta, obogaćujući naše razumijevanje ove fascinantne civilizacije, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak