Naučnici posadili 144 godina staro sjeme 'zombi biljke': Iznenadili se rezultatima

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici posadili 144 godina staro sjeme 'zombi biljke': Iznenadili se rezultatima

Još od 1879. godine, botaničar William Beal s Michigan State University (MSU) zakopao je 20 boca kako bi pokrenuo eksperiment o dugovječnosti sjemenki.

Više od 140 godina kasnije, neka od sjemenki iz posljednje izvađene boce počela su klijanje.

U novom istraživanju, istraživači s MSU-a analizirali su genome biljaka kako bi utvrdili odgovaraju li zaista onima koje je opisao Beal. Genetsko testiranje otkrilo je iznenađujuće rezultate, a nalazi doprinose našem znanju o vrstama sjemena dugovječnih i o životnosti sjemena u prirodnim uvjetima tla.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

"Najveće iznenađenje za mene je da su se sjemenke ponovno klijale", kaže biljni biolog Frank Telewski s MSU-a.

"Nevjerovatno je da nešto tako staro još uvijek može rasti", rekao je.

Lirasti fikus: Sve što trebate znati o zelenom ljepotanu koji se savršeno uklapa u svaki dom

Na početku eksperimenta, svaka od 20 boca bila je ispunjena više od hiljadu "zombi-sjemenki", pokrivajući 21 vrstu. Boce su zakopane s nagibom prema dole, kako se u njima ne bi skupljala voda, piše Science Alert.

Cilj eksperimenta

Glavni cilj bio je pomoći poljoprivrednicima da shvate kako se nositi s korovom koji je perzistirao u tlu - daleko prije nego što su pesticidi izumljeni i ideja je bila iskopavati bocu svakih pet godina. Kako je vrijeme prolazilo, istraživači su produžavali vrijeme između iskopavanja, a nova boca sada se iskopava svakih 20 godina.

I dok su mnoga sjemena mrtva, neka nisu - i prvi put u ovom eksperimentu (sada najdugovječnijem takvog tipa), tim je koristio najnoviju tehnologiju analize DNA kako bi pravilno identificirao koje vrste sjemena i dalje opstaju.

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

"Rad molekularne genetike potvrdio je fenotipove koje smo vidjeli, što znači da su biljke Verbascum blattaria, ili molinija leptirica, i jedan hibrid između Verbascum blattaria i Verbascum thapsus, ili obična molinija", kaže biljni biolog Grace Fleming s MSU-a.

Nastavak eksperimenta

"Beal je tvrdio da je uključio samo sjemenke Verbascum thapsus, tako da se morala dogoditi neka zabuna prilikom pripreme boca."

S četiri preostale boce, eksperiment je zakazan do 2100. godine. Boce ostaju na tajnoj lokaciji kako ih niko van istraživačkog tima ne bi mogao otvoriti ili dirati.

I dok smo vidjeli starije sjemenke koje i dalje klijaju, nijedno istraživanje nije bilo ovako dosljedno i planski u svojim metodama tokom tako dugog vremena, čak i dok su se ciljevi i relevantnost istraživanja mijenjali vremenom.

"U više od 140 godina od početka eksperimenta, pitanje dugovječnosti sjemenske banke dobilo je novu važnost, uključujući i očuvanje rijetkih vrsta i obnovu ekosistema; na primjer, sjetva prerija na bivšim poljoprivrednim zemljištima", kaže ekolog Lars Brudvig s MSU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak