NASA izgubila kontakt sa satelitom koji je trebao testirati lunarnu orbitu

1
Radiosarajevo.ba
NASA izgubila kontakt sa satelitom koji je trebao testirati lunarnu orbitu

NASA je izgubila kontakt sa jednim od svojih satelita nakon što se oslobodio Zemljine orbite na putu do Mjeseca.

Mali CubeSat prekinuo je komunikaciju s Deep Space Networkom u utorak. DSN je NASA-ina radio antenska mreža koja podržava misije međuplanetarnih svemirskih letjelica, kao i neke u orbiti oko Zemlje, prenosi CNN.

CubeSat je Cislunar Autonomni Sistem Pozicioniranja Tehnološki Operacijski i Navigacijski eksperiment, također poznat kao CAPSTONE.

U povodu 9. maja svečani koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Evo kako doći do karata

Šef NASA-e iznio nove teorije: Mogli bi postojati i drugi univerzumi

Tim Capstone radi na ponovnom uspostavljanju kontakta i razumijevanju uzroka problema, navodi se u saopštenju NASA-e. Oni imaju solidne podatke o putanji iz prvog potpunog i drugog djelomičnog prolaza svemirske stanice kroz Deep Space Network, navodi agencija u svom saopštenju.

"Ako je potrebno, misija ima dovoljno goriva da odgodi početni manevar korekcije putanje nakon razdvajanja za nekoliko dana", navodi agencija.

Satelit je napustio Zemljinu orbitu u ponedjeljak kako je planirano, označavajući važnu prekretnicu na njegovom četveromjesečnom putovanju do Mjeseca.

Oslanjat će se na sopstveni pogon i sunčevu gravitaciju do kraja svog putovanja. Gravitacija će omogućiti CubeSat-u da koristi znatno manje goriva da stigne do svog odredišta.

Misija je lansirana na raketi Electron kompanije Rocket Lab iz raketnog lansirnog kompleksa 1 na poluostrvu Mahia na Novom Zelandu 28. juna.

Cilj CubeSatsa je da uđe u izduženu orbitu, koja je skoro pravolinijska orbita, oko Mjeseca na najmanje šest mjeseci u istraživačke svrhe.

Orbita satelita će dovesti svemirsku letjelicu na 1.000 milja (1.609,3 kilometra) od jednog mjesečevog pola u njegovom najbližem prolazu i unutar 43.500 milja (70.006,5 kilometara) od drugog pola svakih sedam dana.

Tim se nada da satelit može održati svoju orbitu, što bi moglo omogućiti agenciji da lansira i postavi ispostavu u lunarnu orbitu pod nazivom Gateway. On bi igrao ključnu ulogu u njihovom programu Artemis tako što bi budućim svemirskim letelicama omogućio efikasan put do i od površine Mjeseca.

Uz to, mali satelit će također testirati svoje komunikacijske sposobnosti. Orbita pruža pogled na Zemlju, a istovremeno pokriva južni pol Mjeseca, koji je predviđena tačka sletanja astronauta Artemis 2025. godine.

CubeSat će također komunicirati s NASA-inom Lunarnom izviđačkom orbitom, koja kruži oko Mjeseca već 13 godina. Služit će kao referentna tačka za satelit i omogućiti naučnicima da izmjere udaljenost između dva svemirska objekta i gdje se CAPSTONE nalazi na nebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak