Na Twitteru se pojavila nova pro-Trumpova mreža botova: Ko stoji iza ovoga?

0
Radiosarajevo.ba
Na Twitteru se pojavila nova pro-Trumpova mreža botova: Ko stoji iza ovoga?

Tokom proteklih 11 mjeseci kreirano je hiljade lažnih, automatiziranih Twitter računa koji objavljuju tvitove šireći samo riječi hvale na račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Osim postavljanja riječi o bivšem predsjedniku, lažni računi ismijavali su Trumpove kritičare i napali Nikkija Haleyja, bivšeg guvernera Južne Karoline.

Kada je došao u Ron Desantis, botovi su agresivno sugerirali da guverner Floride ne može pobijediti Trumpa.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Spawling Bot mreže otkrili su istraživači u Cyabru, izraelskoj tehničkoj firmi. Iako je identitet onih koji iza mreže lažnih računa nepoznati, analitičari Cyabar utvrdili su da je mreža vjerovatno stvorena u SAD.

Da bi identifikovali ko stoji iza ovoga, istraživači će tražiti obrasce u profilu računa, njegovom popisu sljedbenika i sadržajem koji objavljuje. Botovi često objavljuju ponavljajući sadržaj o istim temama.

To je bilo očito i za mnoge botove koje je Cyabar identifikovala.

"Jedan račun će reći: Biden pokušava da uzme svoje oružje, Trump je bio najbolji ", a drugi će navodi: " Šesti januar je bila laž i Trump je bio nevin ", rekao je Jules Gross, inženjer CYamra koji je prvi put otkrio mrežu. 

Donald Trump: Samo ja mogu spasiti SAD od pretvaranja u prljavu komunističku noćnu moru

Botovi, jer se obično nazivaju, lažni su, automatizirani računi koji su postali notorno poznati nakon što su ih Rusija aktivirala u nastojanju da se miješaju u izborima 2016. godine. Dok su velike tehnološke kompanije poboljšale svoje otkrivanje lažnih računa, mreža koju Cyabra prepoznaje da ostaju snažne snage u oblikovanju mrežne političke rasprave.

Nova pro-Trumpova mreža zapravo su tri različite mreže Twitter računa, a sve su stvorene u ogromnim serijama u aprilu, oktobru i 2022. godine. 

Svi računi imaju lične fotografije navodnog vlasnika računa kao i ime. Neki od računa objavili su vlastiti sadržaj, često u odgovoru na stvarne korisnike, dok su drugi remostirali sadržaj od stvarnih korisnika, pomažući da ga poboljšaju dalje, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak