Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

1
Radiosarajevo.ba

Dugotrajni COVID je brutalna bolest bez poznatog mehanizma ili lijeka. Daleko od toga da je po prirodi psihosomatska, nova studija daje težinu ideji da je ova pogrešno shvaćena bolest zapravo u velikoj mjeri biološka.

Trajni danak koji virus SARS-CoV-2 nanosi imunološkom sistemu široko je raširen, tvrde istraživači sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, CellSight Technologies i Kaiser Permanente South San Francisco Medical Center.

Kada su 24 pacijenta koji su se oporavili od COVID-19 prošli PET skeniranje (pozitronska emisijska tomografija), njihova je unutrašnjost zasjala poput "božićnog drvca". Radioaktivni lijek nazvan tragač otkrio je abnormalnu aktivnost T ćelija u moždanom deblu, leđnoj moždini, koštanoj srži, nosu, grlu, nekim limfnim čvorovima, tkivu srca i pluća te stijenki crijeva, u usporedbi sa skeniranjem cijelog tijela prije pandemije.

UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu

Ovaj rašireni učinak bio je očit kod 18 sudionika s dugim simptomima COVID-a i kod šest sudionika koji su se potpuno oporavili od akutne faze COVID-a. Aktivacija imunoloških T ćelija u nekim tkivima, poput leđne moždine i stijenke crijeva, bila je veća kod pacijenata koji su prijavili dugotrajne simptome COVID-a u usporedbi s onima koji su se potpuno oporavili. 

Ipak, čak i oni koji su se u potpunosti oporavili od COVID-19 i dalje su imali postojane promjene u aktivnosti svojih T ćelija u brojnim organima u usporedbi s kontrolama prije pandemije, u nekim slučajevima čak i dvije i pol godine nakon što su se prvi put zarazili virusom.

Naučnici upozoravaju: Pojavio se novi fatalan sindrom povezan s COVID-19?

"Kod nekih pojedinaca ova aktivnost može trajati godinama nakon početne pojave COVID-a i biti povezana sa sistemskim promjenama u aktivaciji imunološkog sistema, kao i prisutnošću dugih simptoma COVID-a", zaključuju istraživači s UCSF-a. "Zajedno, ova opažanja sugeriraju da bi čak i klinički blaga infekcija mogla imati dugoročne posljedice na imunološku homeostazu temeljenu na tkivu i potencijalno rezultirati aktivnim virusnim rezervoarom u dubljim tkivima."

Nalazi su samo korelativni, ali pružaju uvjerljive dokaze da je dugotrajni COVID povezana s postojanošću virusa SARS-CoV-2 u tijelu i abnormalnom imunološkom aktivnošću. Dugotrajni COVID trenutačno je definiran nizom neobjašnjivih simptoma koji se pojavljuju nakon infekcije SARS-Cov-2, koji traju mjesecima ili čak godinama, bez drugog poznatog uzroka.

Dijagnoza je iznimno teška, jer može postojati više od 200 simptoma, koji se često preklapaju s drugim bolestima, kao što su "moždana magla", malaksalost, umor, gubitak pamćenja ili proljev. Studije pokazuju da ove osobe mogu patiti od dugotrajnih problema u srcu, mozgu, plućima, koži, bubrezima, jetri, slezeni, crijevima, štitnjači i jajnicima.

Foto: EPA-EFE: COVID je zastrašujuća bolest

Jedno od objašnjenja za ovaj rašireni učinak uključuje aktivnost imunološkog sistema. Naučnici su otkrili da su biomarkeri upale i imunološke aktivacije često prisutni u krvi pacijenata nakon akutne faze virusne infekcije. Obdukcije COVID-a također pokazuju dokaze da virus SARS-CoV-2 opstaje u cijelom tijelu, uključujući debelo crijevo, prsni koš, mišiće, živce, reproduktivni trakt i oko. U nekim slučajevima, ostaci virusa pojavili su se u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon prvih početnih simptoma.

Neka istraživanja čak sugeriraju da infekcija virusom SARS-CoV-2 može 'ponovno probuditi' druge uspavane viruse u tijelu, poput Epstein-barr virusa, koji je povezan sa sindromom kroničnog umora/mijalgičnim encefalomijelitisom (CFS/ME). Skeniranjem mozga utvrđeno je da su dugotrajne promjene na mozgu od COVID-a paralelne s učincima CFS/ME.

"Općenito, ova opažanja dovode u pitanje paradigmu da je COVID-19 prolazna akutna infekcija", zaključuje tim s UCSF-a.

Nalazi moraju biti potvrđeni među većim brojem ispitanika, a studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak