Misteriozno blago: Čudnovati metal koji nije s naše planete otkriven među drevnim predmetima

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozno blago: Čudnovati metal koji nije s naše planete otkriven među drevnim predmetima

Otkriće dva predmeta od koroziranog gvožđa, ukrašena zlatom, među blistavim zlatnim blagom iz Iberskog bronzanog doba, možda su najdragocjenija od svih.

Dosadni prsten i hrđava, prazna polusfera, nađeni su da su kovani ne od metala iz zemlje, već od gvožđa s meteorita koji su pali s neba, otkrili su istraživači.

Otkriće, predvođeno bivšim šefom konzervacije Nacionalnog arheološkog muzeja Španije, Salvadorom Rovira-Llorensom, objavljeno je u radu u januaru i sugerira da su tehnologija i tehnike metalurške obrade bile mnogo naprednije nego što smo mislili u Iberiji prije više od 3.000 godina.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

Blago iz Villene, kako je poznat skup od 66 uglavnom zlatnih predmeta, otkriveno je prije više od 60 godina, 1963. godine, u današnjem Alkanteu u Španiji, i od tada se smatra jednim od najvažnijih primjera zlatarstva bronzanog doba na Iberijskom poluostrvu, ali i čitavoj Evropi.

Međutim, utvrđivanje starosti kolekcije bilo je pomalo teško, zahvaljujući dva predmeta: maloj, praznoj polusferi, za koju se smatra da je dio žezla ili drške mača; i jedan, torc sličan narukvici. Oba imaju ono što arheolozi opisuju kao "gvozdeni" izgled - to jest, izgledaju kao da su napravljeni od gvožđa.

Na Iberijskom poluostrvu, gvozdeno doba - kada je toplo iskovano gvožđe počelo da zamjenjuje bronzu - nije počelo prije oko 850. p. n. e. Problem je u tome što su zlatni materijali datirani između 1500. i 1200. p. n. e. Dakle, određivanje gde se artefakti sa gvozdenim izgledom nalaze u kontekstu Blaga iz Villene bilo je neka vrsta slagalice.

Ali gvožđe iz zemljine kore nije jedini izvor oblikovivog gvožđa. Postoji nekoliko prije-gvozdenih artefakata širom svijeta koji su kovani od materijala meteorita. Možda je najpoznatiji gvozdeni nož od meteorita faraona Tutankamona, ali postoje i druga oružja iz bronzanog doba napravljena od tog materijala, i bila su vrlo cijenjena, piše Science alert.

Foto: Muzej Villena: Narukvica od gvožđa

Postoji način da se razlikuju: gvožđe iz meteorita ima mnogo veći sadržaj nikla od gvožđa iskopanog iz zemljine kore. Dakle, istraživači su dobili dozvolu od Gradskog arheološkog muzeja Villena, gdje se nalazi kolekcija, da pažljivo testiraju dva artefakta i odrede koliko nikla sadrže.

Pažljivo su uzeli uzorke oba artefakta i podvrgli ih masenoj spektrometriji kako bi odredili njihov sastav. Uprkos visokom stepenu korozije, koji mijenja elementarni sastav artefakta, rezultati snažno sugeriraju da su i polusfera i narukvica napravljeni od gvožđa s meteorita.

Ovo elegantno rješava dilemu kako se dva artefakta uklapaju u ostatak kolekcije: napravljeni su oko istog perioda, datirajući od oko 1400. do 1200. p. n. e.

"Dostupni podaci sugerišu da bi poklopac i narukvica iz Blaga iz Villene trenutno bili prva dva komada koji se mogu pripisati gvožđu s meteorita na Iberijskom poluostrvu", objašnjavaju istraživači u svom radu, "što je u skladu sa kasnobronzanom hronologijom, prije početka široke proizvodnje zemaljskog gvožđa."

S obzirom na to da su predmeti toliko loše korodirani, rezultati nisu zaključni. Ali postoje savremene, neinvazivne tehnike koje bi se mogle primeniti na predmete kako bi se dobili detaljniji podaci koji bi pomogli učvršćivanju zaključaka, sugeriše tim.

Foto: Muzej Villena: Polusfera od gvožđa i zlata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak