Majke pokrenule kampanju protiv TikToka: Izgubile djecu zbog smrtonosnog izazova

0
Radiosarajevo.ba
Majke pokrenule kampanju protiv TikToka: Izgubile djecu zbog smrtonosnog izazova

Dvije majke koje su izgubile svoje sinove tvrdeći da su upravo TikTok izazovi doveli do njihovih tragičnih smrti sada inzistiraju na jačem djelovanju društvenih mreža.

Hollie Dance i Lisa Kenevan vode kampanju za uklanjanje uznemirujućih videozapisa koji promoviraju izazove "zadržavanja daha". Ti videozapisi, često koristeći slike iz popularne igre Minecraft, potiču korisnike na opasne radnje, uključujući i zadržavanje daha dok prate mračne poruke.

Isaac Kenevan, 13-godišnjak, preminuo je prošle godine, a majka vjeruje da je to bilo rezultat sudjelovanja u online izazovima "gušenja". Ove majke ističu da TikTok nije dovoljno učinio kako bi uklonio štetan sadržaj, pozivajući na ozbiljnije korake kako bi se zaštitila djeca.

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Simbol trijumfa nad zlom i tiranijom

Ove zabrinutosti pojavljuju se u kontekstu sve veće zabrinutosti zbog utjecaja društvenih medija na mentalno zdravlje i sigurnost mladih.

U međuvremenu, TikTok tvrdi da ne dopušta opasne izazove i redovito uklanja sadržaj koji krši njihova pravila. Ipak, majke ističu da platforme poput TikToka trebaju preuzeti veću moralnu odgovornost i poduzeti konkretnije korake kako bi zaštitile mlade korisnike od potencijalno opasnih izazova, piše Independent.

Ovo pitanje dodatno ukazuje na potrebu za jačim regulativama i kontrolama na društvenim mrežama kako bi se zaštitila djeca od potencijalnih opasnosti i štetnih utjecaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak