Magnetno levitirajući voz će prugama juriti do 1.000 kilometara na sat

0
Radiosarajevo.ba
Magnetno levitirajući voz će prugama juriti do 1.000 kilometara na sat

U budućnosti bi se vozom, koji je kombinacija aerotehnologije s tehnologijom željezničkog transporta, moglo putovati od Pekinga do Šangaja, koji su udaljeni 1.200 kilometara, za sat i po.

Novi ultrabrzi voz maglev prošao je probe u sjevernoj kineskoj provinciji Shanxi, a demonstracija je ocijenjena kao još jedan korak ka brzinama i do 1.000 kilometara na sat.

Projekt su zajednički razvili China Aerospace Science and Industry Corporation Limited i provincija Shanxi, prenosi Kineski međunarodni radio.

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Test je izvršen u cjevovodu dugom dva kilometra s okruženjem niskog vakuuma, a rezultati su pokazali da je voz postigao kontroliranu navigaciju, stabilnost kao i sigurno zaustavljanje.

Izgradnja ultrabrzog voza maglev (magnetno levitirajućeg) počela je u okrugu Yanggao u aprilu 2022. godine. Projekt integrira aerotehnologiju s tehnologijom željezničkog transporta, s ciljem da se postigne brzina voza od 1.000 kilometara na sat.

U budućnosti bi sistem mogao omogućiti putovanje od Pekinga do Šangaja, koji su udaljeni 1.200 kilometara, za sat i po, objavljeno je na AJB.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak