Elon Musk otkrio tajnu kako je uhvatio zaposlenika Tesle koji je odavao informacije

0
Radiosarajevo.ba
Elon Musk otkrio tajnu kako je uhvatio zaposlenika Tesle koji je odavao informacije

Elon Musk, vlasnik kompanije Tesla, došao je na ideju da uhvati osobe odgovorne za curenje informacija i da ih suoči s posljedicama. Naučio je svoje zaposlenike da ga ne pokušavaju prevariti jer je smislio lukav način kako uhvatiti zaposlenika Tesle koji je curenje povjerljivih informacija.

Od Tesle do SpaceX-a i Neuralinka, Musk je često spreman podijeliti detalje o svojim tekućim poduhvatima putem društvene mreže X.

Poduzetnik redovno objavljuje ažuriranja i uspjehe koje svijet može vidjeti, ali očito postoje neke pojedinosti koje želi zadržati tajnima, a jedan bivši zaposlenik Tesle mu je to onemogućavao. Curenje povjerljivih informacija dogodilo se 2008. godine, pet godina nakon osnivanja Tesle.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Jedan znatiželjni korisnik X-a upitao je Muska za više informacija o curenju u postu na X-u 2022. godine, kada je označio osnivača i napisao: "Kako ste 2008. godine uhvatili tog zaposlenika koji je odao povjerljive podatke Tesle i prodao ih medijskom izvoru?"

Musk je odgovorio opisujući to kao 'zanimljivu priču', prije nego što je otkrio genijalnu metodu koju je njegov tim koristio kako bi otkrio ko je odgovoran za dijeljenje informacija.

Objasnio je: "Poslali smo svima identične e-mailove, ali svaki je zapravo bio kodiran s jednim ili dva razmaka između rečenica, stvarajući binarni potpis koji je identificirao curenje".

Elon Musk će ponovno morati svjedočiti o preuzimanju Twittera

Identificirajući isti potpis u informacijama koje su procurile, Musk je uspio otkriti osobu odgovornu za to. Korisnici X-a pohvalili su plan kao 'pametan', pri čemu je jedna osoba pitala Muska ko je to smislio. Musk je odgovorio da je metoda sve njegova, iako spada u kategoriju poznatu kao 'kanarska zamka'.

Za one koji možda ne znaju, ovaj metod uključuje stvaranje više verzija osjetljivog dokumenta i davanje istih različitim osumnjičenima, što olakšava uočavanje koja verzija je procurila.

Nakon što je slučaj riješen, osoba odgovorna za curenje povjerljivih informacija, razumljivo, je otpuštena iz Tesle ili kako je to Musk rekao, oni su 'pozvani da dalje razvijaju svoju karijeru negdje drugdje'.

Međutim, Musk se odlučio ne poduzimati pravne radnje protiv osobe odgovorne za to. Objašnjavajući svoju odluku, Musk je rekao da je jednostavno 'bio previše zauzet pokušavajući preživjeti tada'.

Musk možda sada stoji na čvršćem tlu kada je u pitanju njegovo 'preživljavanje', ali njegova sposobnost da uhvati svog curenja prošli put nadamo se da će spriječiti bilo kojeg njegovog zaposlenika da ga pokuša prevariti u budućnosti, piše Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak