Nikada od drugih ne posuđujte kabl za punjenje mobitela

Radiosarajevo.ba
Nikada od drugih ne posuđujte kabl za punjenje mobitela

Eksperti za cyber sigurnost upozorili su javnost da nikada ne posuđuju od drugih kabl za punjenje mobitela, tableta i sl. Oni tvrde da naše kablove za punjenje trebamo štititi poput šifri (passworda).

Charles Henderson, jedan od čelnika iz IBM-a, zadužen za sigurnost, vođa je tima hakera koje je kompanija zaposlila da "upadaju" u njihove sigurnosne sisteme i traže propuste. 

Naime, Henderson je, u izjavi za Forbes, upozorio da su hakeri proteklih mjeseci otkrili način kako da instaliraju malware (maliciozni programi, zlonamjerni software) unutar kabla i na taj način mogu "preuzeti" elektroničke aparate i računare i sve podatke s njih. 

Prioritet njegovog tima jeste da prošire vijest o tome da pripaze i kad kupuju kablove putem interneta, jer je i to jedan način da hakeri "upadnu" u vaše mobitele, tablete, računare... Onog trenutka kada priključite taj kabl za punjenje na vaš aparat hakeri dobijaju obavijest i počinje upad. 

Henderson kaže da ovaj način prevare još uvijek nije široko proširen, ali da će, sigurno je, biti sve prisutniji u budućnosti. "Ova tehnologija je zaista jeftina. Kabl izgleda potpuno obično i ima sve normalne mogućnosti, ali u njemu je izuzetno lako 'usaditi' malware. Ove stvari će postajati sve jeftinije, a kupcima će biti sve teže znati da li su žrtve hakera ili ne", objašnjava ovaj ekspert. 

Dodao je da je jedan od takvih proizvoda otkriven u augustu ove godine, a riječ je o punjaču O.MG Cable. Također, naglasio je, velika prijetnja bit će i javne stanice za USB punjenje kakve se mogu pronaći na aerodromima, jer je već uočeno da je nekoliko stanica modificirano. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak