Šok u kraljevskoj porodici: Harry i Meghan promijenili prezimena svojoj djeci

1
Radiosarajevo.ba

Princ Harry i Meghan Markle promijenili su prezimena svojoj djeci na svojoj kraljevskoj web stranici, prekinuvši time 64 godine staru tradiciju kraljevskih imena.

Naime, 1960. godine tajno vijeće je odlučilo da će potomci kraljice Elizabete II., osim onih koji imaju titulu princa ili princeze ili žena koje će se udati, nositi prezime Mountbatten-Windsor.

Harry i Meghan su, međutim, pokrenuli svoju novu stranicu sussex.com, a obožavatelji su otkrili kako su promijenili prezimena svoje djece, princeze Lilibet i princa Archieja.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Umjesto dosadašnjeg prezimena Mountbatten-Windsors, Archie i Lilibet dobili su novo prezime Sussex. Web stranica sussex.com usto je zamijenila njihovu nekadašnju web stranicu Archwell, piše Mirror.

I dok su jedni šokirani, drugi tvrde da je ovo odluka koja puno znači Harryjevoj obitelji i simbol je njihovog zajedništva i snage:

"Stvarnost je vrlo jednostavna - biti Sussex njihov je posao, a obitelj sada prvi put ima isto prezime. To je velika stvar za svaku obitelj. To predstavlja njihovo ujedinjenje i njima je to trenutak ponosa", komentirao je izvor za The Times.

Meghan Markle otkrila dosad nepoznate detalje o svojoj porodici

Kad su rođeni, Archie i Lilibet nisu dobili titule princa ili princeze, jer nisu bili unuci tadašnjeg monarha. Međutim, kad je kralj Charles postao monarh u septembru 2022., njihov status se promijenio.

U martu 2023. otkriveno je da Archie i Lilibet koriste kraljevske titule. Kad je princeza Lilibet krštena, njihova su imena ažurirana u princ Archie od Sussexa i princeza Lilibet od Sussexa na službenoj web stranici kraljevske obitelji.

I web stranica Sussexa popratila je tu promjenu, a biografija princa Harryja glasi: "Princ Harry živi u Kaliforniji sa suprugom Meghan i njihovo dvoje djece, princom Archiejem i princezom Lilibet."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak