Slavni oskarovac mora platiti više od 14 miliona KM zbog silovanja

4
Radiosarajevo.ba
Slavni oskarovac mora platiti više od 14 miliona KM zbog silovanja

Njujorška porota proglasila je Oscarom nagrađenog scenaristu i redatelja Paula Haggisa krivim za silovanje publicistice u njegovu stanu na Manhattanu 2013., naloživši mu plaćanje 7,5 miliona dolara (više od 14 miliona KM) odštete u građanskom postupku.

Presuda je donesena nakon 15-dnevnog suđenja na državnom sudu na Manhattanu. Haleigh Breest navela je u tužbi iz 2017. da ju je Haggis, poznat po scenarijima za filmove "Djevojka od milion dolara" i "Fatalna nesreća", silovao nakon što ju je prisilio da mu se pridruži u njegovom stanu nakon premijere filma.

Breest je jedna od četiri žene koje su javno optužile Haggisa za nedolično seksualno ponašanje. Haggis je negirao optužbe.

Profesor Rosensaft osudio izjave izraelskog ambasadora o Srebrenici

Bella Hadid fotografijama zabrinula obožavatelje: Modrice, krv, zavoji...?

"Pravda je danas zadovoljena", rekao je advokat Haleigh Breest. “Tako smo ponosni na Haleigh. Ovo je velika pobjeda za nju i za cijeli #MeToo pokret”, dodao je.

"Upotrijebili su ovo da iskrive istinu, ubiju lik gospodina Haggisa, oslikaju ga kao čudovište i koriste strategiju ‘gdje ima dima, ima i vatre‘", rekla je Haggisova advokatica.

U junu su Haggisa uhapsile italijanske vlasti i držale ga u pritvoru više od dvije sedmice pod optužbom za seksualno zlostavljanje i nanošenje teških povreda. Haggis je odbacio te optužbe.

Podsjetimo, zbog sumnji da je brutalno silovao mladu ženu u italijanskom gradu Ostuniju, Oscarima nagrađen kanadski scenarist i redatelj Paul Haggis završio je u junu u zatvoru. Za to je vrijeme na radionicama na majstorskoj klasi u sklopu festivala "Allora Fest" na jugu Italije trebao podučavati studente režije i dramaturgije. Razlog hapšenja bila je prijava žrtve, koja je izjavila da ju je 69-godišnjak dva dana brutalno prisiljavao na seks. Kad je s njom završio, tvrdila je žrtva, odveo ju je u zračnu luku Papola Casale u Brindisiju i ostavio je na terminalu, piše Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak