Pod velom tajne: Šta krije vjenčani list Jovanke Broz i Tita?

3
Radiosarajevo.ba
Pod velom tajne: Šta krije vjenčani list Jovanke Broz i Tita?

O Jovankinom životu su stvarane mnoge teorije zavjere, kako dok je živjela, tako i nakon njene smrti, a posebno si interesantni detalji iz Titovog i Jovankinog vjenčanog lista.

Vjenčanje Tita i Jovanke dugo je bilo pod velom tajne. Titov kum na vjenčanju bio je Leka Ranković. Posebno je zanimljiv podatak o Brozovoj nacionalnosti i zanimanju.

Prošle su 72 godine od kada su svoje sudbonosno "da" na tajnom vjenčanju u Iloku u vili Dunavka izgovorili Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević. Jedan beogradski portal prenio je podatke iz biografije Tita i Jovanka kod matičara, za koje tvrde da imaju zvaničan uvid.

Horor igra porijeklom iz Bosne i Hercegovine: Preživite strahote u fiktivnom mjestu "Novazenica"

Tog 15. aprila 1952. godine u Iloku na tajnom vjenčanju sklopljen je brak između Srpkinje Jovanke Budisavljević (28) i Hrvata Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred očima malog broja ljudi. Matičar na vjenčanju bio je izvjesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak.

Da se ne zna mnogo o samom Titovom i Jovankinom vjenčanju rekao je medijima muzejski savjetnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović.

Prema njegovim riječima, kada su kustosi istraživali dokumetaciju za izložbu "Velika iluzija" shvatili su da Josip Broz Tito, koji je inače nekoliko sati provodio gledajući filmove baš tog 15. aprila je odgledao samo jedan i to francuski film iz pedesetih godina koji se zove Jedan dan u životu Laponaca (trajao 17 minuta).

Posebno interesantni detalji koji mogu da se primijete iz ovog vjenčanog lista imaju veze s tim kako se Tito izjašnjavao i šta je bio po zanimanju. Iako je oduvijek važila fama kako je Tito bio "Jugosloven", a po zanimanju "bravar", u vjenčanom listu piše nešto drugo…

U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je - Hrvat. Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano - kapetan, službenik, piše Nportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak