Ovo je top pet holivudskih zvijezda koje imaju visoko obrazovanje: Broj dva se posebno izdvaja

0
Radiosarajevo.ba

U svijetu šoubiznisa, talent i karizma često su dovoljni za uspjeh, ali neke zvijezde odlučile su svoje vještine upotpuniti obrazovanjem.

Ovo je 5 najpoznatijih holivudskih dama s diplomama na kojima im se može pozavidjeti.

Emma Watson

Poznata po ulozi Hermione Granger u serijalu Harry Potter, britanska glumica Emma Watson se paralelno s glumačkom karijerom posvetila i školovanju. Od 2011. do 2014. godine Watson je svoje vrijeme dijelila između rada na filmovima i nastavka školovanja te je u maja 2014. godine diplomirala englesku književnost na prestižnom Univerzitetu Brown.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Krišto zahvalila Von der Leyen na pomoći

Te je godine imenovana ambasadoricom UN-a, a potom je pomogla pokrenuti UN Women kampanju HeForShe, koja se zalaže za ravnopravnost spolova. Osim Univerziteta Brown u njen se životopis upisalo i Univerzitet Oxford gdje je od malih nogu pohađala satove glume, a u tome joj se pridružio i ostatak mlade glumačke ekipe sa seta Harryja Pottera.

Natalie Portman

Oscarom nagrađena glumica Natalie Portman poznata je po svojim ulogama u filmovima poput Black Swan i V for Vendettu. Međutim, malo ljudi zna da je Portman Od 1999. do 2003. godine pohađala Univerzitet Harvard, gdje je stekla zvanje bakaleureat psihologije. Tokom tog vremena je smanjila broj uloga koje je prihvaćala, a 2000. godine pojavila se u jednom jedinom filmu pod nazivom Where the Heart is.

Osim psihologije, zanimala ju je i hebrejska književnost s obzirom na to da je porijeklom iz Izraela i tečno priča hebrejski, a uspjela je postati i asistenica u istraživanju Alana Dershowitza. Za vrijeme studija psihologije, Natalie je pridonijela studiji o pamćenju pod nazivom "Frontal lobe activation during object permanence: data from near-infrared spectroscopy".

Jodie Foster

Jodie Foster je jedna od najpoznatijih i najcijenjenijih glumica u Hollywoodu, koja se istaknula svojim izvanrednim talentom i širokim spektrom uloga. Karijeru je započela još kao dijete, a brzo je postala prepoznatljivo lice zahvaljujući ulogama u filmovima poput Taxi Driver i The Silence of the Lambs, za koje je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.

Foster je svoje obrazovanje započela u srednjoj školi Lycée Français de Los Angeles čiji je kurikulum u potpunosti na francuskom, a znanje tog svjetskog jezika omogućilo joj je i uloge u francuskim filmovima. Edukaciju je nastavila na Univerzitetu Yale gdje je 1985. godine diplomirala afroameričku književnost. Na Yale se vratila 1993. godine kako bi održala govor studentima posljednje godine studija, a 1997. godine dobila je i počasni doktorat.

Foto: EPA: Jodie Foster

Mayim Bialik

Mayim Bialik je američka je glumica, neuroznanstvenica i autorica poznata po svojoj ulozi dr. Amy Farrah Fowler u popularnoj TV seriji Big Bang Theory. Odgojena je u porodici židovskih emigranata koja je cijenila obrazovanje. Bialik je diplomirala na Univerzitetu Kalifornija, Los Angeles (UCLA), gdje je stekla diplomu iz neuronauke što ju je inspiriralo da se dalje usavršava u tom području. Nastavila je svoje školovanje te stekla doktorat iz neuroznanosti na istom univerzitetu.

Njen akademski rad i interes za nauku često su se preklapali s glumačkom karijerom koja je ponekad zbog toga stagnirala. Osim glume, Mayim Bialik je također poznata kao autorica knjiga o roditeljstvu i porodičnim temama.

Foto: Screenshot/Instagram: Mayim Bialik

Eva Longoria

Glumica meksičkog porijekla odrasla je u Texasu, a prije nego što je postala poznata međunarodnoj publici s ulogom Gabrielle Solis u Desperate Housewives, svoje vrijeme ulagala je u školovanje. Eva Longoria je diplomirala na Univerzitetu Texas A&M-Kingsville s diplomom iz kineziologije 1998. godine, iste godine kada je osvojila titulu Miss Corpus Christi USA. Nakon završetka fakulteta, sudjelovala je na jednom talent natjecanju koje ju je odvelo u Los Angeles, gdje ju je zapazio jedan glumački scout koji joj je odmah ponudio i ugovor.

Kasnije je nastavila studirati na California State University, Northridge, gdje je 2013. godine stekla magisterij iz Chicano studija, a diplomski rad je posvetila proučavanju položaja Latino žena u društvu, piše Net.hr.

Foto: Facebook: Eva Longoria

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak