Objavljene fotografije na kojima se vidi misteriozni Banksy u akciji

Radiosarajevo.ba

Bivši agent legendarnog Banksyja objavio je fotografije na kojima se vidi slavni umjetnik "u akciji", što znači da smo još jedan korak bliže rješenju najveće umjetničke misterije našeg doba - ko je, zapravo, misteriozni Banksy?

Godinama, brojni ljudi spekuliraju o tome ko je zapravo osoba koja je kreirala neke od najznačajnijih murala i grafita u ovom vremenu. Ono o čemu se priča u kuloarima jeste da je Banksy - Robert Del Naja, osnivač benda Massive Attack, no tačan odgovor na ovo pitanje još ne znamo. 

Sada je Steve Lazarides, bivši Banksyjev agent, odlučio dati žednoj publici malo drugačiji uvid u svijet Banksyjeve umjetnosti. 

Lazarides je bio Banksyjev agent, fotograf, vozač i galerista 11 godina prije nego što su se rastali 2008. godine. Lazarides je sad izdao knjigu Banksy Captured (Uhvaćeni Banksy), u kojoj otkriva detalje njihove dugogodišnje saradnje kroz seriju fotografiju.

"Ove fotografije koje nikad prije nisu objavljene, a koje je snimio Lazarides, dokumentuju fascinantno i anarhično putovanje misterioznog čovjeka koji je postao jedan od najslavnijih umjetnika na svijetu", navodi se u opisu knjige. 

Nažalost, Banksyja vidimo samo s leđa, no svjetski mediji pomalo šaljivo pišu "sad bar znamo sigurno da ima smeđu kosu".

"Prekršili smo svako pravilo u knjizi pravila, zajedno s nekoliko ozbiljnih zakona. Mrzim svijet umjetnika, bio sam dio toga samo zato što je Banksy katapultirao pokret u stratosferu. Bila je to čudesna vožnja - ipak mi je drago što je završila i što sam otišao u sljedeću", izjavio je Lazarides za BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak