Bio je muzička legenda u Jugoslaviji, a sada 'jedva preživljava': 'Ne mogu i nemam volje'

4
Radiosarajevo.ba

Pjevač Seid Memić Vajta (72) proslavio se pjesmom Lejla kojom je 1981. godine predstavljao bivšu Jugoslaviju na Evrosongu.

U Vajtinom opusu su još pjesme Prevari me srce moje, Azra, Zlatna ribica, ali pjevač posljednjih nekoliko godina ne snima pjesme i nema nastupe.

Vajta, jugoslovenski pjevač rođen u Travniku i frontmen grupe Teška industrija iz 1975. i 1976. godine važio je za najzanimljivijeg lika koji se tada pojavio na javnoj i muzičkoj sceni. Davne 1981. godine nastupio je na Evroviziji sa pjesmom Lejla sa kojom je osvojio 15. mjesto.

Elon Musk: Tesla će početi koristiti humanoidne robote 2025. godine

Kako je ranije pričao, iako je doprinose uplaćivao 40 godina, penzija koju je dobio iznosi 326 KM, odnosno oko 172 eura.

Rano je ostao bez oca, pa je od petnaeste godine morao da zarađuje, tako da je radio u fabrici, bio moler, krojač, livac u Austriji… Po povratku iz Austrije, 1971. godine dizajnirao je, pravio i prodavao hipi nakit i paralelno pjevao sa grupom Veziri gdje je zamijenio pjevača Josipa Pejakovića, koji se kasnije posvetio glumi.

“Zamisli da snimam pjesmice u državi koja je treća po siromaštvu u svijetu. Ne mogu i nemam volje. Kad vidim da sve biramo po nacionalnosti, gadi mi se. Imam i previše pjesama i moj opus je jedinstven u toj galeriji BiH i jugoslavenske pop i rok muzike”, rekao je jednom prilikom Vajta.

Igrao je i u filmu Nečista krv Stojana Stojčića, prenosi Stil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak