Je li ovo najbrži recept za pitu? Sirnica iz tave gotova za svega 15 minuta, ovo morate probati
Postoji mnogo načina za pripremu sirnice, a jedan od najboljih recepata pokazala je popularna turska influenserka Aysenur Altan. Na svom YouTube kanalu objasnila je kako Turci pripremaju ovo mnogima omiljeno jelo.
Zanimljivo je da ga ona priprema u tavi, a pritom nije masno kao ono iz pekare.
Također, ako odlučite da napravite sirnicu prema ovom receptu, gotova je za samo 15 minuta.
Dan kada je otišao čuveni Kinđe: U ponedjeljak obilježavanje 24. godišnjice smrti Mirze Delibašića
Sastojci
- kore za pitu
- 1 jaje
- 1/3 šoljice mlijeka
- 1/3 šoljice ulja + još za pečenje
- 200 g feta sira ili mladog sira
- 1 kašičica sitno sjeckanog peršuna
Priprema
Dobro izmiješajte sir i peršun, po želji možete dodati i malo mocarele u sir.
Umutite jaje, dodajte mlijeko i biljno ulje, a zatim i smjesu sira i peršuna. Sve dobro sjedinite.
Nauljite tavu, pa redajte kore duž rubova tako da do pola prekrivaju dno tave.
Dio pripremljenog fila nanesite kašikom preko kora na dnu tave.
Zatim kidajte i gužvajte kore, umačite ih u fil tako da se dobro navlaže i rasporedite po tavi.
Preklapajte burek dijelovima kora koji vise preko ivice tave i mažite filom. Na kraju prelijte ostatkom fila.
Poklopite tavu i pecite dok ne porumeni, zatim okrenite i pecite još malo.
Poslužite toplo, uz hladan jogurt.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.