Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

5
A. Vatreš
Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Bh. kantautor Zlatan Fazlić Fazla predstavio je novu pjesmu pod nazivom Teatarska, koja dolazi nakon uspješnog izdanja 1425 dana i dio je njegovog muzičkog ciklusa posvećenog opsadi Sarajeva.

Fazla kroz ovu numeru evocira uspomene na domaće i strane umjetnike koji su svojim hrabrim i aktivnim djelovanjem učinili da građani Sarajeva lakše podnesu teške, tragične dane opsade. Ona govori o domaćim, ali i o stranim umjetnicima koji su unosili svjetlo i ljepotu u mrak ratnog Sarajeva, kao i o građanima koji su pod granatama i snajperima hrlili na koncerte, predstave, izložbe i promocije, pokušavajući da sačuvaju razum i dostojanstvo.

Zahvala umjetnicima

Više o tome Fazla je rekao u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Dopisnik britanskih medija u Hezbollahovim tunelima u Libanu: Jezivi prizori

"Teatarska je nekakvo moje izvinjenje za cinizam tokom rata, kada smo mi razgovarali o ljudima koji tu dolaze iz svijeta. Možda smo bili pregrubi u tim komentarima. Međutim, poslije toliko godina kad sazriješ, shvatiš koliko su ti ljudi koji su došli kod naših umjetnika od Susan Sontag pa nadalje, bili hrabri. Nije lako otići u tuđi rat. Nego mi smo bili potreseni svim. Nismo imali moć rasuđivanja kakvu danas imamo nakon toliko godina", rekao je Fazlić za Radiosarajevo.ba i nastavio:

"Sad vidimo da bjesne ratovi tamo po planeti. Nisam vidio da bi neko od nas otišao u nečiji tuđi rat da im pomogne na bilo koji način. Dakle, nije to laka odluka i prosto je na neki način to moje iskupljenje i izvinjenje onima koje sam nekad možda i javno prokomentarisao malo grublje, ali uglavnom zahvala našim umjetnicima koji su svojim radom i svojom kreativnošću doprli do tih stranaca. Oni se nisu s njima poznavali. Gore negdje u New Yorku su pročitali da postoje neki teatri u Sarajevu koji stalno rade, koji su stalno puni. Zato su došli ovdje da podijele s njima te teške trenutke".

Otkrio je i kako je došlo do ideje da pokrene kompletan projekat.

"Ja sam to skicirao tamo negdje pred kraj rata, kao i mnoge svoje pjesme koje sam objavio kasnije. Recimo Stari vezano za rušenje Starog mosta. Bilo je još nekoliko takvih pjesama. Nakon rata bilo mi je teško razmišljati o tome i sklonio sam te rukopise.

Međutim, nakon skoro 30 godina, kad malo taj adrenalin padne, kad se razbistri pred očima, onda čovjek počinje da razmišlja o tim stvarima malo drugačije. Onda sam donio odluku da to završim, jer mislim da sam to dužan sebi i svojoj generaciji koja je praktično nestala. Ja nemam nikoga u Sarajevu od svojih drugova, možda nekoliko njih. Ovo ostalo je il na drugom svijetu il negdje po svijetu".

Komplikovan posao

Kako je rekao, ima u planu da u okviru ovog projekta objavi još najmanje tri pjesme.

"Bit će pet pjesama najmanje. Možda se desi i ta šesta. Teško mi je neke stvari i izbaciti. Šta će se desiti usput, ne znam. Ja sam odrastao s tim filmašima, koji mi dolaze s nekim idejama da se to može završiti kao nekakav dokumentarni ili multimedijalni koncept koji bi mogao biti projekat sam za sebe.

Baš i nisam nešto sklon da sada maštam o tome. Sad mi je najvažnije da završim te pjesme, koje su dosta komplikovane za napraviti, bar meni. Ja sam kantautor koji je imao pjesme od pet minuta. Vrlo mi je teško napraviti nešto što traje 10 minuta, a da je slušljivo. S ove dvije sam očigledno uspio. Mogu to slobodno reći, jer vidim kakve su reakcije. Pokušavam da ostanem na ovom tragu, da to na neki način privedem kraju", dodao je Fazlić za Radiosarajevo.ba.

U periodu od aprila 1992. do februara 1996. u opkoljenom Sarajevu održana su 3102 umjetnička događaja. Postavljene su 182 pozorišne premijere s preko 2000 predstava, održano je 48 koncerata Sarajevske filharmonije i 177 likovnih izložbi, objavljene su 263 knjige i održana promocija 156 dokumentarnih filmova.

O fenomenu sarajevskog ratnog teatra danas se pišu knjige, a pjesmom Teatarska, za koju potpisuje muziku, tekst i aranžman, Fazla nas podsjeća na te potresne dane i ljude čije djelo ne smijemo zaboraviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak