Vokalni ansambl "Prijatelji" novom pjesmom počinje obilježavanje velikog jubileja

1
Radiosarajevo.ba

Pjesma "Prijatelji stari" dolazi pred decembarski koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo i obilježavanje 65 godina od nastanka ansambla "Prijatelji".


Muški vokalni ansambl „Prijatelji“ oformljen je 1957. godine u Sarajevu, u Omladinskom kulturno-umjetničkom društvu „Miljenko Cvitković“. Ansambl je okupio Radmilo Bato Zurovac i do prelaska u AKCUS „Seljo“ djelovali su pod imenom „Oktet Bate Zurovca“. U „Selji“ su djelovali kao jedna od sekcija društva. Na Festival dalmatinskih klapskih pjesama u Omišu ovaj ansambl je otišao sa imenom „Prijatelji mora“ i dobili su Drugu nagradu publike za pjesmu „Cvit prid portom“.

Početkom 70-ih godina „Prijatelji“ proširuju repartoar, ali i članstvo. Ansambl „Prijatelji“ snimio je deset singlova i dvije longplay ploče, četiri audio kasete i sedam CD-ova. Arhivskih snimaka za Radio Sarajevo ima preko 80, a ansambl je bio i čest gost u velikom broju TV emisija.

Zadnjih dvadeset pet godina ansambl vodi Mario Katavić, a trenutno članovi ansambla su: Goran Gelineo, Edin Bijedić, Bruno Papišta, Dražen Čorić, Mario Katavić, Zvjezdan Živković, Miroslav Stojčić, Emir Softić, Nihad Hodžić i Almir Domanagić.

Koncert i obilježavanje 65 godina kontinuiranog djelovanja "Prijatelja" desiće se u Narodnom pozorištu Sarajevo 19. decembra 2022. godine, sa brojnim gostima i prijateljima.

Nova pjesma „Prijatelji stari“ je autorska pjesma Edina Bijedića, u muzičkoj produkciji Alena Lemeševića, a snimana je u studiju "Luna". Producent je AKCUS Seljo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak