Nostalgičan povratak u 80-e: Axel Foley ponovo izaziva haos na ulicama Beverly Hillsa

0
A. V.

Jedna od najpopularnijih akcijskih komedija svih vremena Policajac s Beverly Hillsa (Beverly Hills Cop) dobila je svoj četvrti nastavak, koji je prije nekoliko dana stigao direktno na Netflix.

Tačno 30 godina od posljednjeg filma iz franšize, a skoro 40 od originalnog koji je Eddieja Murphyja katapultirao u hollywoodske zvijezde.

Stara ekipa

Prvi dio, koji je izašao 1984., ostvario je zaradu od 316,4 miliona dolara (570,91 miliona KM) na kino blagajnama širom svijeta i postao kultni film 80-ih godina prošlog stoljeća.

Adnan Šteta: "U saobraćaj puštena cjelina na IX transverzali"

Pratio ga je nastavak iz 1987., finansijski još uspješniji, ali s podijeljenim kritičkim reakcijama, dok je treći dio iz 1994. bio razočaravajući i sasvim nedostojan prethodnicima.

U četvrtom nastavku, simboličnog naziva Axel F, detroitski policajac Axel Foley (Eddie Murphy) se vraća u Beverly Hills i saznaje da mu je kćerka i advokatica po službenoj dužnosti Jane (Taylour Paige) u opasnosti nakon što je prilikom istrage ubistva razotkrila korupciju u policiji.

Njegov način rada i dalje se razlikuje od uobičajenog rada policije u Beverly Hillsu, što dovodi do brojnih komičnih situacija i sukoba s lokalnom policijom, a i dalje ga krase brzina, domišljatost i sklonost da se šarmom i humorom izvuče iz opasnih situacija.

S obzirom na dosadašnji uspjeh serijala, mogućnost novog nastavka nije izazivao puno entuzijazma. Ipak, ispalo je mnogo bolje nego što se očekivalo.

Režija je povjerena Marku Molloyju, koji se u svom rediteljskom debiju vodi provjerenim receptom i daje filmu vibe 80-ih.

Policajac s Beverly Hillsa: Axel F ostaje čvrsto u skladu sa svojim prethodnicima, ali nadmašuje neuspjeli nastavak iz 1994. godine.

Pametno osmišljen da djeluje kao autentičan nastavak originalne trilogije, Axel F je vintage Eddie Murphy uz vintage soundtrack.

Murphy je zaista dobro oživio svoju poznatu ulogu. Igra starijeg Foleyja kao ekscentričnog i nestašnog, umjesto potpuno haotičnog. Iako su mu 63 godine, izgledom se nije mnogo promijenio i doista izgleda kao da nema namjeru ostariti.

Većina originalne ekipe je također tu – Billy Rosewood (Judge Reinhold), John Taggart (John Ashton), kao i jedva prepoznatljivi Jeffrey (Paul Reiser) i Serge (Bronson Pinchot), koji dodaju dodir nostalgije.

Novi dodaci glumačkoj ekipi, uključujući Josepha Gordon-Levitta (detektiv Bobby Abbott) i Kevina Bacona (kapetan Cade Grant), unose svježu dinamiku u narativ.

Također su tu neki zanimljivi cameo nastupi.

Duh originala

Priča Willa Bealla (ko-scenarist Zločesti dečki: Sve ili ništa / Bad Boys: Ride or Die) suprotstavlja Foleyja ekipi korumpiranih policajaca i napravljena je po uzoru na mnogobrojne akcijske filmove snimljene u posljednje četiri decenije.

Slučaj u središtu jedva da je misterija i vrlo je predvidljiv, ali taj nedostatak složenosti ide u korist filma i omogućava komediji da diše.

Muzički score Lornea Balfea čini se kao da je direktno preuzet iz 1984. godine. On zvuči u skladu s fantastičnim radom kompozitora Harolda Faltermeyera na originalnom filmu i nastavku, i igra ogromnu ulogu u održavanju atmosfere 80-ih živom. Također, postoji nekoliko energičnih, retro pjesama iz prethodnih filmova koje su oživljene, a koje odlično nadopunjuju moderni hitovi.

Dok film uživa u svojim dozama nostalgičnih referenci, uspijeva stajati na vlastitim nogama. Uspješno hvata duh originala dok se prilagođava očekivanjima savremene publike.

Axel F je zabavna vožnja s puno originalnih elemenata. Ogromni budžet od 150 miliona dolara (270,66 miliona KM) garantuje da vizuelno sve izgleda besprijekorno, uključujući i scene potjere, koje podsjećaju na klasične akcijske filmove.

Nije smiješan kao prvi film, ali svako ko je dobro upoznat s njim, uživat će u mnogim posvetama nekim od njegovih najboljih trenutaka.

To ne znači da je blizu kvaliteti originala, ali u zadržavanju jednostavnih ambicija uspijeva pružiti zabavna dva sata koja su lagana i nostalgična.

Film je na IMDb-u ocijenjen s 6.7/10, dok na Rotten Tomattoesu ima 66% pozitivnih ocjena kritičara i 78% od publike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak