Na današnji dan rođen legendarni glumac kultnih filmova bivše Jugoslavije

2
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan rođen legendarni glumac kultnih filmova bivše Jugoslavije

Veliki jugoslavenski filmski i kazališni glumac Danilo Bata Stojković važio je za ljubitelja druženja, lijepe muzike i za vrlo velikodušnu osobu, što se da vidjeti preko jednog čudnog pravila kojeg se pridržavao.

Onaj ko je pomno, godinama promatrao Danila Batu Stojkovića je konobar u bifeu Ateljea 212, Novica Nikić, s kojim je glumac bio blizak.

"Kad bi negdje zanoćio, ujutru bi pravo, još u onom starom bifeu, dolazio kod mene. Bilo bi to oko deset sati, kada neki glumci već počinju s probama. Uđe Bata s nekim magnetofonom ili kasetofonom, ne sjećam se što je bilo, i kaže kolegama: "E, sad ćete čuti najljepšu pjesmu, koju nikad niste čuli."

Igrači Sloge se razbudili: Grabež postigao gol za domaćine

Onda mu ovi glumci, još je tu bila stara garda, kažu: "Ajde, koja je to pjesma koju mi ne znamo?" I, sjećam se, Bata im pusti "Oj, oblače, nemoj na orače". Ovi padnu u trans. Imao je čudan ukus", priča Novica Nikić, piše Stil.

On priča da je Bata u bifeu uvijek bio ravnopravan sa svima, da je često okupljao i obične ljude, ljude koji nisu iz kazališta, ali da ih je volio impresionirati tako što nije plaćao račune.

"Ostavi, na primjer, samo bakšiš i ode. Kaže: "Ovo ne plaćam." Svi ostanu u čudu. On je to radio kada je iz bifea produžavao u neku drugu kafanu, ali je sutradan, redovno, dolazio platiti dugove. Ili pošalje po Olgi. Njegovi gosti nikada nisu plaćali račune, jednom ih je jedna kolegica jurila da im vrati pare, jer nije znala za Batino pravilo", kaže Nikić.

Upamćena su njegova ostvarenja u filmovima "Majstor i Margarita" Dušana Makavejeva, po Bulgakovu, 1972. godine, "Čuvar plaže u zimskom periodu" 1976, "Nacionalna klasa" Gorana Markovića 1979. godine.

Na filmu, legendarni status stiče osamdesetih, ulogama u "Ko to tamo peva", "Poseban tretman", "Maratonci trče počasni krug", "Idemo dalje", "Kako sam sistematski uništen od idiota", "Varljivo leto `68", "Balkanski špijun".

Ostat će upamćene njegove teatarske uloge u "Korešpodenciji", "Profesionalcu", "Milanu Nediću".

Rođen je 11. augusta 1934. godina, a ovaj svijet napustio je marta 2002. Imao je 68 godina. Iako teško bolestan nije prestajao da igra do samog kraja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak