Cord Jefferson: "Ljudima u Americi je teško razgovarati o rasi, seksualnosti i identitetu"

0
Radiosarajevo.ba

Cord Jefferson, nagrađivani američki scenirist i reditelj, dobitnik Oscara i Emmyja, u subotu, 17. augusta, održao je masterclass u Bosanskom kulturnom centru u sklopu programa 30. Sarajevo Film Festivala. Masterclass je moderirao pisac Ennis Ćehić.

Jefferson je govorio o svom filmu Američka fikcija, koji će sinoć, u 20:30 sati, prikazan u Ljetnom kinu Coca-Cola, u sklopu programa Open Air. Na početku razgovora istakao je da je ljudima u Americi teško razgovarati o rasi, seksualnosti i identitetu, a da pri tome ne postanu emotivni, ljuti i uznemireni.

"Posebno je teško smijati se tim stvarima i pronaći humor u njima. Zbog toga sam odlučio da na početku imam scenu koja će na neki način ljudima dati dopuštenje da se smiju, te im dati do znanja da ovo neće biti film u kojem ćemo biti super ozbiljni u vezi s ovim problemima", kazao je Jefferson, dodajući da se Američka fikcija tim pitanjima bavi na drugačiji način.

Bravo "zlatni" momci: Muška reprezentacija BiH u rukometu osigurala finale i EURO 2026

U nastavku razgovora Jefferson je govorio o svojim literarnim počecima, istakavši kako mu je majke, dok je još bio u trećem razrade, kazala da će se baviti pisanjem, a njemu je trebalo 20 godina da to shvati. Bavio se drugim poslom, ali je svakog dana, kada bi došao kući, pisao, jer se osjećao neispunjeno. Pisanje se prvo pretvorilo u hobi, a potom je počeo da piše za magazin i godinama se bavio književnim poslom.

"Poznavao sam mnogo ljudi kojima je umjetnost bila hobi, ali nisam poznavao nikoga kome je to bila primarna karijera. Vjerujem da ako ne dolazite iz tog okruženja, može da vam bude pomalo teško shvatiti kako umjetnost može biti profesija koja je i za vas. Ja sam iz grada koji se zove Tucson u Arizoni. I to nije previše daleko od Los Angelesa, ali je sigurno daleko kulturološki. Mislio sam da su umjetnici u New Yorku i Los Angelesu, Parizu i Londonu, a ne  iz mjesta iz kojeg sam ja", kazao je.

Druga noć Sarajevo Film Festivala: Pogledajte modne kreacije filmskih zvijezda iz BiH i regiona

Zasnovan na romanu Brisanje Percivala Evertta, film Američka fikcija duhovit je rediteljski prvijenac Corda Jeffersona koji se konfrontira s opsesivnim impulsom naše kulture da ljude svodimo na naglašene stereotipe. Zvijezda filma je Jeffrey Wright u ulozi Monka, frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od "crnačke" zabave zasnovane na starim i uvrjedljivim klišejima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu "crnačku" knjigu koja ga smješta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak