Telemach Fondacija pokrenula diskusiju o klimatskim promjenama

2
Promotivni tekst

U okviru bogatog programa i popratnih sadržaja održanog 16. Telemach Omladinskog Film Festivala, održana je panel diskusija na temu "Klimatska rješenja: Lokalne akcije za globalni uticaj" na Festivalskom trgu/Telemach stageu. Organizatori su kompanija Telemach BH i Telemach fondacija.

Ovom inicijativom je Telemach Fondacija željela podržati mlade bosanskohercegovačke autore kratkih dokumentarnih filmova koji se bave ekološkim temama, a u isto vrijeme pokrenuti dijalog i partnerstvo između lidera civilnog društva, UNDP, korporacija, lidera u polju održivosti, i mladih na temu zaštite životne sredine u okviru projekta "AKCIJA: FILMOVI ZA BUDUĆNOST!".

"Kao odgovorna kompanija duboko smo posvećeni održivim praksama. Postavili smo ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Prioritetiziranjem prevencije otpada, ponovne upotrebe istog, recikliranja i ekološki prihvatljivog odlaganja, cilj nam je smanjiti naš ekološki uticaj dok promovišemo kružnu ekonomiju. Zadovoljstvo nam je okupiti i pokrenuti diskusiju o ovako važnoj temi sa mladima i predstavnicima civilnog društva upravo na Telemach Omladinskom Film Festivalu, koji je pokazao da imamo mlade autore spremne da stave svoj kreativni potencijal u službu ekologije. Ovom prilikom željeli smo da se čuje njihov glas i da vidimo kako ih svi možemo podržati. Oni su inspiracija i motivacija svima da se uključe i preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju održive budućnosti", istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Autorice filmova o klimatskim promjenama, Šejma Rebihić iz Zenice i Berna Šerak iz Ilijaša, tokom panela su istakle zajedničku želju da se što više njihovih vršnjaka aktivira u zaštiti okoliša, kako bi skupa izgradili zdraviju budućnost.

Foto: Telemach: Telemach Fondacija pokrenula diskusiju o klimatskim promjenama

U razmjeni ideja o inovativnim lokalnim akcijama, koje mogu imati značajan uticaj na klimatske promjene i zaštitu životne sredine, te ulozi mladih u njima, učestvovali su i dr. Sanela Klarić, savjetnica u Udruženju Green Building Council i vodeća stručnjakinja u oblasti održivog razvoja i cirkularne ekonomije, te Aldin Međedović, voditelj projekta u Sektoru za energiju i okoliš u UNDP-u BiH.

Dr. Klarić je naglasila da zaštita okoliša direktno utiče na naše zdravlje i zbog toga je moramo razumjeti kao osnovu života, a ne njegovu nadogradnju.

"Do 2050. godine će se desiti tektonske promjene u tehnologijama koje će višestruko utjecati na sve. Obavezali smo se da ćemo do tada prestati koristiti naftu, ugalj i plin, a na mladima je zadatak da nađu najbolja, inovativna rješenja za to. U tom kontekstu, moja poruka mladima je da okoliš traži iskrenost i timski rad. Imate moćne alate na raspolaganju, a film je jedan od njih. Budite hrabri i istrajni u očuvanju planete, jer u pitanju su vaši i životi generacija koje ćete vi donijeti na svijet", poručila je dr. Klarić.

"Svjedoci smo šta nam donose klimatske promjene. Jedino zajedničkim angažmanom možemo raditi na onome što se u naučnim krugovima i u implementaciji različitih projektih aktivnosti zove ublažavanje, i sa druge strane, prilagođavanje klimatskim promjenama i kako pozicionirati širu društvenu zajednicu u tom kontekstu. Važno mjesto u tome imaju mladi, naročito sa aspekta razmatranja mjera i svega onog što slijedi u narednom periodu. Filmovi koje oni snimaju su sjajna prilika da podignemo interes za zaštitu okoliša i istaknemo sve važne teme u ovoj oblasti", istakao je Međedović tokom panela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak