Nepoštene poslovne prakse: Booking kažnjen s 413,24 miliona eura

0
Anadolija
Nepoštene poslovne prakse: Booking kažnjen s 413,24 miliona eura

Španski regulator tržišta saopćio je u utorak, 30. jula, da je kaznio platformu Booking.com novčanom kaznom od 413,24 miliona eura zbog nepoštenih poslovnih praksi.

Regulator je u saopćenju naveo da Booking.com zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju najmanje od 1. januara 2019. godine, namećući nepravedne uslove španskim hotelima i ograničavajući konkurenciju drugim online turističkim agencijama.

Ovo je najveća novčana kazna koju je španska Nacionalna komisija za tržišta i konkurenciju (CNMC) ikada izrekla nekom preduzeću.

Anketa otkriva: Većina Njemaca protiv ugradnje mikročipova, ali medicinski čipovi izazivaju interes

Booking.com je holandska kompanija i jedna od najvećih online turističkih agencija na svijetu.

Prema CNMC-u, Booking.com kontrolira između 70 i 90 posto španskog hotelskog tržišta.

CNMC je rekao da je njegova istraga, koja je započela 2022. godine, identificirala nekoliko načina na koje kompanija šteti i španskim hotelima i drugim turističkim agencijama.

CNMC kaže da Booking.com istiskuje konkurente podstičući hotele da navedu sve sobe na platformi. To također podstiče hotele da koncentrišu svoju prodaju na platformi u zamjenu za bolje rangiranje ili pristup programima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak