Kozmetički brend koji je popularan i u BiH podnio zahtjev za bankrot: Duguje milione dolara

0
Radiosarajevo.ba
Kozmetički brend koji je popularan i u BiH podnio zahtjev za bankrot: Duguje milione dolara

Vlasnik kozmetičkog brenda Avon u Velikoj Britaniji, Evropi i Latinskoj Americi podnio je zahtjev za bankrot jer pokušava da otplati više od milijardu dolara duga, uključujući milione dolara dugova povezanih sa tužbama u kojima se navodi da talk u kozmetičkim proizvodima kompanije uzrokuje rak .

Avon Products Inc (API), podružnica brazilske Nature, podnijela je zahtjev za bankrot.

Glasnogovornici Avona, rekli su da će im taj proces omogućiti da svoje dužničke obaveze riješe na "uredan način". 

Sergej Trifunović protjeran iz Hrvatske, zemlju mora napustiti u roku od tri dana

API je već potrošio 225 miliona dolara na troškove odbrane od tužbi za povrede i plaćanja poravnanja i rekao je da nema "dovoljnu likvidnost" da brani ili riješi 386 pojedinačnih slučajeva vezanih za talk, kako prenosi The Guardian.

Kompanija ima ukupne dugove od 1,3 milijarde dolara i obaveze u vezi sa potraživanjima za talk u vrijednosti od 78 miliona dolara.

Žena (48) ima neizlječivi rak: "Znam zašto sam ga dobila. Provjerite kakvu šminku koristite..."

Avonovi počeci sežu više od 135 godina unazad do Davida H. McConnell-a, trgovačkog putnika iz New Yorka. U Velikoj Britaniji je bio poznat po svom "Ding dong! Avon Calling", reklamnom sloganu, koji je penzionisan šesdesetih godina prošlog vijeka, kao i trgovački putnici kompanije Avon, koji se kompanijski više okrenuo kataloškoj prodaji kozmetike. 

Avon je posljednja kompanija koja je tražila stečaj u pokušaju rješavanja tužbi povezanih s talkom. Johnson & Johnson je nekoliko puta pokušao riješiti sudske sporove koristeći bankrot, ali još uvijek nije uspio.

Avon je popularan i u Bosni i Hercegovini, gdje djeluje više od 20 godina preko nezavisnih trgovaca/kinja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak