Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite u BiH: Već sada su više nego u zemljama eurozone

0
Fena
Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite u BiH: Već sada su više nego u zemljama eurozone

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini u prosjeku se kreću oko 3,5 posto i više su nego u zemljama eurozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

Europska središnja banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljanu razinu od oko dva posto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da 'fiksiraju' svoje kredite.

Priča o jednom od sarajevskih simbola: Znate li kad je izgrađen relej Hum?

Ima li kraja: Ponovo će porasti kamate na kredite u BiH

Na kraju novembra 2022. godine ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 milijarde KM ili 22,9 posto od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH iz koje nisu htjeli prognozirali hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u novembru 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenljivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope 3,69 posto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,32 posto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 posto.

"Ako usporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama eurozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višoj razini nego u eurozoni", ističu iz Centralne banke BiH.

Tako su, primjera radi, u eurozoni krediti s promjenjivom kamatnom stopom i do jedne godine fiksne kamatne stope iznosili 2,93 posto (u BiH više za 76 baznih poena, b.p.), krediti s fiksnom kamatnom stopom preko pet godina 3,30 posto (u BiH više za 2 b.p.) te krediti s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 2,55 posto (u BiH više za 123 b.p.).

Iz Centralne banke BiH također su se osvrnuli i na inflaciju kazavši kako se očekuje njezino usporavanje.

"Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizirali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projicirana je inflacija od 14,4 posto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine", rekli su na kraju iz spomenute banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak