Izabran novi predsjednik Svjetske banke: Ko je Amerikanac kojeg je nominovao Joe Biden?

1
Radiosarajevo.ba
Izabran novi predsjednik Svjetske banke: Ko je Amerikanac kojeg je nominovao Joe Biden?

Ajay Banga, kandidat SAD-a, izabran je za novog predsjednika Svjetske banke, potvrdila je ta institucija. Banga je bio jedini kandidat i njegov izbor nije iznenađenje.

Ajay Banga je Amerikanac indijskog porijekla, a nominovao ga je američki predsjednik Joe Biden.

Zamijeniće Davida Malpassa, također Amerikanca, koji je ranije služio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Oglasio se MUP ZDK: Pucnjava u Zavidovićima; žena u Zenici napadnuta i pokradena u stubištu zgrade

Banga bi trebao preuzeti dužnost 1. juna, navedeno je iz Svjetske banke.

Novoizabrani predsjednik je više puta rekao da će prioritet biti finansiranje borbe protiv klimatskih promjena i reforma Svjetske banke.

Biden je čestitao Bangi na "velikom izboru" da vodi Svjetsku banku, koju je opisao kao "jednu od ključnih institucija u smanjenju siromaštva i širenje prosperiteta širom svijeta".

"Ajay Banga biće transformativni vođa, koji će donijeti stručnost, iskustvo i inovaciju na mjesto predsjednika Svjetske banke. On će pomoći u upravljanju institucijom dok se razvija i širi, kako bi odgovorila na globalne izazove koji direktno utiču na njenu osnovnu misiju smanjenja siromaštva – uključujući klimatske promjene", rekao je Biden.

Od završetka Drugog svjetskog rata Amerikanac vodi Svjetsku banku, a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je Evropljanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak