Bitcoin dosegao najveću vrijednost u historiji: Pogledajte koliko košta sada

0
Radiosarajevo.ba
Bitcoin dosegao najveću vrijednost u historiji: Pogledajte koliko košta sada

Cijena bitcoina dosegnula je najvišu razinu u historiji, a što je potaknula rastuća potražnja ulagača, tvrde stručnjaci.

Kriptovaluta je dosegla iznos od 69.000 dolara tokom dana, premašivši prethodnu najvišu razinu u novembru 2021. godine. Porast je uslijedio nakon što je kriptovaluta prošlog mjeseca dobila zeleno svjetlo za uključivanje u investicijske proizvode u SAD-u, piše Hina.

Američka komisija za vrijednosne papire i burzu je početkom januara odobrila trgovanje prvim bitcoin fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovima). ETF prati cijenu imovine kao što su zlato, obveznice ili kriptovalute, što znači da ljudi mogu ulagati bez potrebe da sami kupuju imovinu.

Detalji dramatične potjere: Lopovi bježali skoro 30 kilometara i završili u kanalu

Američki regulator ostao je skeptičan prema kriptovalutama, rekavši da u svojoj odluci "nije odobrio niti podržao bitcoin".

Pred bitcoinom je iznimno važan događaj: Što će biti nakon što se 'prepolovi'

Unatoč tome, taj je potez potaknuo val ulagača koji ulažu novac u spot bitcoin ETF-ove koje su pokrenule velike investicijske tvrtke poput BlackRocka i Fidelityja. Bitcoin se približava sljedećem "prepolovljenju" u travnju koje ograničava stopu izdavanja novih virtualnih kovanica, a događa se otprilike svake četiri godine.

Očekivanja ograničene ponude uz rastuću potražnju ulagača potaknula su porast cijena, kažu stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak