Banjalučanin za godinu dana zaradio osam hiljada prosječnih bh. plaća

Radiosarajevo.ba
Banjalučanin za godinu dana zaradio osam hiljada prosječnih bh. plaća
Trgovac iz Banje Luke zaradio je prošle godine 6.79 miliona KM i tako postao apsolutni rekorder kada je riječ o oporezovanim dohocima za 2016. godinu u Republici Srpskoj.

Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin koji je Poreznoj upravi RS-a prijavio dohodak od 1.63 miliona KM, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak, prenose Nezavisne novine.

Također i naredna tri mjesta na ovoj impresivnoj listi zauzimaju Banjalučani koji su u prethodnoj godini zaradili više od 14 miliona KM, a svi iznosi na prvih pet mjesta premašuju milion KM. Na listi top deset pridružile su im se i kolege iz Bijeljine i Laktaša, koji su uspjeli zaraditi nešto manje od milion KM, zahvaljujući prodaji hljeba, peciva, tjestenine i kolača.

Upoređujući podatke od ranijih godina zabilježeno je enormno povećanje, budući da je samo godinu ranije najveći dohodak iznosio 3.41 KM, odnosno duplo manje nego u 2016. 

Ako se taj iznos podijeli na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi plaća Banjalučanina koji je prijavio najveći dohodak iznosila oko 560.000 KM, što bi bilo otprilike 670 prosječnih plaća u ovom bh. entitetu. S druge strane, zaposlenici u RS-u morali bi imati iza sebe preko 55 godina mukotrpnog rada, kako bi zaradili samo jednu mjesečnu plaću rekordera s liste dohodaka za 2016. godinu.

Sigurno je da ove impozantne brojke govore o disproporcijama u našem društvu, te razlikama između pojedinih slojeva društva, no iz Privredne komore RS-a ističu kako se ovakve stvari ne mogu generalizirati, te da je riječ samo o pojedinačnim slučajevima koji odskaču od prosjeka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak