Vinfast: Vijetnamska marka luksuznih automobila otkrila izgled limuzine i SUV-a

J. M.
Vinfast, novoformirana marka automobila i prvi proizvođač iz Vijetnama, otkrio je slike modela koje će otkriti na predstojećem sajmu automobila u Parizu (2. do 14. oktobra).

U Parizu će Vinfast predstaviti luksuznu limuzinu i SUV čiji je zaštitni znak hromirano slovo "V" na sredini sredini rešetke hladnjaka. Kao što je ranije najavljeno, oba modela dizajnirao je slavni italijanski stilist Pininfarina.

Vinfast Sedan

Prema Vinfastu, "vodeće svjetske kompanije za projektovanje, inženjering i proizvodnju" uključene su u projekt kako bi vijetnamski brand automobila bio konkurentan na globalnoj sceni.

Iza Vinfasta stoji Vingroup, jedna od najvećih privatnih kompanija u Vijetnamu s prošlogodišnjim prometom od 3,8 milijardi američkih dolara (oko 3,3 milijardi eura).

Vingroup je lider u građevinarstvu i sektoru nekretnina u Vijetnamu, a na prostoru ove jugoistočne azijske države učestvuje i u oblastima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, turizma…

Vinfast SUV

"Imamo resurse i motivaciju da postanemo veliki igrač u globalnoj automobilskoj industriji", rekao je James DeLuca, izvršni direktor Vinfast Trading and Production LLC.

U Vijetnamu prodaja bi trebala početi u septembru 2019, dvije godine nakon što je Vinfast je započeo izgradnju najsavremenije fabrike u Hai Phongu na sjeveru zemlje.

Na početku se planira godišnja proizvodnja između 100.000 i 200.000 vozila, a već 2025. Vijetnamci ciljaju na broj od 500.000 jedinica, među kojima će biti i električni automobili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak