Predstavljen novi VW Polo: Prvi put duži od četiri metra

J. M.
Volkswagen je oficijelno predstavio šestu generaciju VW Pola. Postavljen na MQB platformu (A0), Polo je produžen na 4,05 metara (prethodnik 3,97 metara), uz rast međuosovinskog razmaka na 2,56 metara i širine na 1,75 metara.

Novi VW Polo izgubio je samo na visini, neznatnih sedam milimetara, a ubuduće će biti dostupan isključivo u 5-vratnoj izvedbi.

Prtljažnik Pola uvećan je na 351 litar, čime je došao na korak od većeg brata Golfa (380 litara).

Foto: Volkswagen

Dizajn predstavlja evoluciju prethodne generacije Pola, iako je VW-ov mališan, po uzoru na veliki Arteon, dobio lajsnu u boji vozila na grilu hladnjaka.

I u unutrašnjosti Polo koketira s vozilima viših klasa što se najočitije vidi na opcionim digitalnim instrumentima Active Info Display. Volkswagen obećava svakom putniku u kabini po dva centimetra više prostora za glavu.

Foto: Volkswagen

Novi Polo bit će dostuopan s devet različitih motora – šest benzinaca, dva dizelaša i verzijom 1.0 TGI (90 KS) na prirodni gas.

U paleti benzinaca nalaze se četiri verzije 1,0 litarskog 3-cilindraša: Atmosferski 1.0 MPI (65 ili 75 KS), turbo 1.0 TSI (95 ili 115 KS). Tu su i 4-cilindrični 1.5 TSI (150 KS) i najjači 2.0 TSI (200 KS) u GTI verziji.

Dizelski motor 1.6 TDI dostupan je u verziji s 80 ili 95 KS. Motori su spregnuti s 5- ili 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je kao opcija ponuđen 7-brzinski DSG s dvostrukim kvačilom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak