Odličan trik: Kako ćete lako (i jeftino) spriječiti smrzavanje šoferšajbne?

1
Radiosarajevo.ba
Odličan trik: Kako ćete lako (i jeftino) spriječiti smrzavanje šoferšajbne?

Niske temperature koje slijede, svakom vozaču znače - zaleđena vjetrobranska stakla, što je jako nezgodno kada je riječ o jutarnjim satima kada se ide na posao.

Osim što smrznuta šoferšajbna predstavlja veliku smetnju i teško je očistiti, vozači mogu biti kažnjeni zbog toga.

Srećom, stručnjaci su otkrili nevjerovatan trik uz pomoć kojeg biste trebali spriječiti smrzavanje vjetrobranskog stakla. U pitanju je namirnica koju svi imamo kod kuće - luk, navodi Mirror. 

Dragičević za Radiosarajevo.ba: Imam imena i drugih ljudi koji su učestvovali u ubistvu mog sina

Muči vas kondenzacija na prozorima? Odličan (i jeftin) trik može vas spasiti ove napasti

Luk može spriječiti nastanak mraza na prozorima vašeg automobila. Prerežite luk na pola i utrljajte na staklo noć prije vožnje. Ukoliko nemate luk, krompir bi trebao djelovati na isti način.

Osim krompira i luka, i ocat djeluje na isti način, pa noć prije pošpricajte vjetrobransko staklo otopinom octa pomiješano s vodom. Stručnjaci objašnjavaju da se ocat često koristi kao sredstvo za odmrzavanje jer je njegova tačka smrzavanja puno niža od vode, što znači da se voda nema priliku taložiti i smrznuti na octu.

Ono što nikako ne biste trebali raditi, jeste polijevanje vjetrobranskog stakla kipućom vodom jer to može dovesti do pucanja stakla. Umjesto toga, ulijte malo tople vode u vrećicu sa zip zatvaračem i zatim protrljajte vrećicu preko vjetrobranskog stakla, objasnili su stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak