Tesla na "zidu srama": "Musk je postao heroj krajnje desnice"

0
Radiosarajevo.ba
Tesla na "zidu srama": "Musk je postao heroj krajnje desnice"

Tesla je u novom izvještaju navedena kao jedna od kompanija koje potkopavaju demokraciju širom svijeta. Proizvođaču električnih vozila na zidu srama pridružili su se naftni div Exxonmobil, Amazon, Meta, rudarska kompanija Glencore i investicijska kompanija Blackstone.

U studiji, koju je provela Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC), tvrdi se da je Tesla zaslužila svoje mjesto na listi "zločestih" djelomično zahvaljujući borbi protiv sindikata u Americi, Njemačkoj i Švedskoj. ITUC je također ukazao na osobno protivljenje izvršnog direktora Elona Muska sindikatima, za koje tvrdi da stvara "odnos gospodara i seljaka".

Međunarodna konfederacija sindikata također je podsjetila da je Musk švedske radnike nazvao "ludima" zbog štrajka protiv kompanije.

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Kongres čemera i jada

Pozornost je privukla i Muskova podrška desničarima poput Donalda Trumpa u SAD-u, te odnosi s krajnje desničarskim vođama poput Narendre Modija u Indiji i Javiera Mileija u Argentini. ITUC je primijetio da je Musk izrazio podršku bijelim nacionalističkim, antisemitskim i anti-LGBTQ+ pozicijama putem platforme X, kojoj je vlasnik.

Također, još jedna Muskova kompanija, SpaceX, pridružila se Amazonu u pokušaju da američki Nacionalni odbor za radne odnose proglasi neustavnim.

Razlog koji može zabrinuti korisnike električnih automobila: "Ovo je prebrzo"

"Iako su Musk i njegove kompanije pridonijeli milionima dolara kako bi utjecali na kreatore politike širom svijeta, on je postao heroj krajnje desnice", navodi se u izvještaju .

"Kao vlasnik platforme za društveno umrežavanje X, odgovorio je na navode jednog korisnika o državnom udaru u Boliviji, državi s rezervama litija koje se smatraju vrlo vrijednima za proizvođače električnih vozila poput Tesle, napisavši: 'Mi ćemo izvršiti državni udar na koga god budemo željeti. Suoči se s tim!'".

Međutim, za razliku od ExxonMobila, Tesla nije optužena za usmjeravanje novca u istraživanja koja negiraju klimatske promjene ili lobiranje protiv zakona o zaštiti okoliša. No, ITUC je primijetio da se Teslini lanci opskrbe baterijama oslanjaju na kompanije za rudarenje nikla koje uzrokuju brzo krčenje šuma i zagađenje vode u Indoneziji.

Jedna od tih rudarskih kompanija, Glencore, i sama je završila na popisu ITUC-a. U izvještaju se navodi da je Glencore, dok javno pokazuje potporu klimatskim ciljevima i ciljevima održivosti, potrošio milione na financiranje kampanja za održavanje industrije uglja te je priznao krivnju za podmićivanje, korupciju i optužbe za manipulaciju tržištem u više zemalja.

Amazon je navukao gnjev ITUC-a zbog svog antisindikalnog stava, niskih plaća, visoke stope ozljeda radnika, utaje poreza na dobit i visoke emisije ugljika, a Meta (vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa) je optužena za širenje propagande pune mržnje putem svojih algoritama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak