Prvi put u historiji: BMW prestigao Teslu po prodaji električnih automobila u Europi

0
Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: BMW prestigao Teslu po prodaji električnih automobila u Europi
Foto: BMW / Ilustracija / BMW

Prvi put u historiji, BMW je prodao više novih električnih automobila od Tesle na europskom tržištu. Njemačka marka isporučila je 14.869 novih električnih automobila u Europi prošlog mjeseca, 308 više od američkog rivala.

Prema podacima Jato Dynamicsa, BMW je ostvario povećanje od 35 posto na godišnjoj razini.

Ipak, najprodavaniji električni model u Europi prošlog mjeseca bio je Tesla Model Y (9544), a slijede ga Volvo EX30 sa 6573 prodanih automobila i Volkswagen ID.4 sa 5295 primjeraka.

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Ukupan broj prodaje električnih automobila u Europi pao je za šest posto na godišnjoj razini, što je analitičar Jato Dynamicsa pripisao nedostatku državnih poticaja i zabrinutosti kupaca oko vrijednosti pri preprodaji.

"Nedostatak jasnoće oko poticaja za električna automobila i dalje predstavlja prepreku potrošačima koji razmišljaju o električnom automobilu", rekao je Felipe Munoz, globalni analitičar u Jato Dynamicsu, piše Autocar.

Njemačka je okončala svoj program subvencija za električna automobila u decembru kao dio akcije smanjenja troškova, što je potaknulo proizvođače da preispitaju svoje strategije elektrifikacije.

Kradljivci automobila stvarno ne poznaju granice: Znate li da koriste jaja za krađe motornih vozila?

Kradljivci automobila stvarno ne poznaju granice: Znate li da koriste jaja za krađe motornih vozila?

Do sada je BMW uspio izaći relativno ‘nepovrijeđen‘ u usporedbi sa svojim konkurentima – što neki analitičari pripisuju lojalnosti brendu među kupcima.

Određeni stručnjaci sugeriraju da političke poruke Elona Muska, izvršnog direktora Tesle, mogu štetiti prodaji u američkoj kompaniji.

Unatoč tome, Tesla je i dalje vodeći u prodaji od početka godine do danas, brojeći ukupno 178.700 automobila.

BMW je na drugom mjestu s 97.525 prodanih automobila, dok je treći Volkswagen s ukupno 88.445 prodanih primjeraka.

U segmentu standardnih automobila, najprodavaniji model u julu je Dacia Sandero s 22.398 prodanih primjeraka, a slijede Volkswagen T-Roc (19.254) i Toyota Yaris Cross (17.314).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije