Rimac predstavio još snažniju Neveru R: Hiper automobil na struju od 2.107 'konja'

0
Radiosarajevo.ba

Mislili ste da ne može više od 1914 KS u hrvatskom superautomobilu Rimac Nevera? Može! Bugatti Rimac je na jednom od najvažnijih automobilskih događaja, "The Quail: A Motorsports Gathering" u Kaliforniji u SAD-u, predstavila novi karakter: automobil Nevera R.

Osmišljen kao agresivni alter ego Nevere, predstavlja prijelaz s hiper GT automobila u hiper sportski automobil. I kao što mu samo ime govori, razvoj Nevere R slijedi filozofiju brenda Rimac: Radical (radikalan), Rebellious (buntovan), Relentless (neumoljiv)

Zahvaljujući novoj generaciji Rimac sistema All-Wheel Torque Vectoringa i novim naprednim kočnicama, u kombinaciji s novim baterijskim sustavom usmjerenim na performanse i dostupnih 2.107 konjskih snaga, Nevera R osmišljena je za uzbudljivu vožnju i svladavanje zavoja.

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

"Kada smo razvijali Neveru, važan dio zadatka bio je da automobil bude Grand Tourer. Potrudili smo se da bude prostran i udoban automobil, koji predstavlja ravnotežu između uzbudljivosti i iskoristivosti, intuitivnog upravljanja. Konačni je proizvod savršeno uspostavio tu ravnotežu: dobili smo automobil vrhunskih performansi koji je postavio brojne svjetske rekorde i može se udobno voziti hiljadama kilometara preko različitih kontinenata.

Bila je to prekretnica na tržištu hiperautomobila: prvi električni hiperautomobil koji predvodi novu generaciju i postavlja ljestvicu za performanse na novu razinu. No neprestano smo ga prilagođavali željama kupaca, od kojih su mnogi željeli automobil koji naglašava Neverinu sposobnost savladavanja zavoja zahvaljujući ugrađenoj naprednoj tehnologiji. Naš odgovor na to je Nevera R: posjeduje DNK rekordne Nevere, ali je brži i fokusiraniji", rekao je Mate Rimac, glavni izvršni direktor Grupe Rimac, prenosi Večernji list.

Foto: Rimac Automobili: Rimac predstavio još snažniju Neveru R

Automobil dolazi opremljen novom generacijom Rimac Technology baterijskog sustava od 108 kWh, i koristi najsuvremeniju tehnologiju za pružanje više snage i učinkovitosti u novom i lakšem „pakiranju“. Osim toga, uz dostupnih 2107 konjskih snaga, Nevera R donosi i brže pravocrtne performanse od dosadašnje Nevere, postižući brzinu do 300 km/h za čak 8,66 sekundi.

Nove karbonsko-keramičke kočnice EVO2 sa slojem silikonske matrice povećavaju performanse pri zaustavljanju, te unaprjeđuju hlađenje i istrajnost pri uporabi.

Foto: Rimac Automobili: Rimac predstavio još snažniju Neveru R

Performanse su zastrašujuće: najveća brzina je 350 km/h (412 km/h uz nadzor proizvođača). S mjesta do 100 km/h dolazi za 1,81 s, od 0 do 200 km/h za 4,38 s, a od 0 do 300 km/h za spomenutih 8,66 s. Međuubrzanje od 100 km/h do 200 km/h je za 2,46 sekundi.

Broj proizvedenih automobila Nevera R bit će ograničen na do 40 primjeraka diljem svijeta, a početna cijena je 2,3 miliona eura (4,5 miliona KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak