Putujete u Hrvatsku? Od 15. novembra velika promjena, evo kolika je kazna za nepoštivanje propisa

0
Radiosarajevo.ba
Putujete u Hrvatsku? Od 15. novembra velika promjena, evo kolika je kazna za nepoštivanje propisa

Od 15. novembra, vozači koji putuju u Hrvatsku će se suočiti s važnom promjenom - obavezna zimska oprema za automobile trajat će sve do 15. aprila 2024.godine, prenosi Dnevnik.hr.

Ova obaveza odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje na cestama, osim vojnih vozila Republike Hrvatske.

Što se tiče zimske opreme za motorna vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, ona uključuje četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra, uz lance za snijeg spremne za postavljanje na pogonske točkove.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Autobusi trebaju biti opremljeni lancima na pogonskim pneumaticima ili zimskim pneumaticima (M+S) postavljenim na pogonske točkove.

Evo koliko često biste trebali kontrolisati zrak u gumama i na koliko bara trebate voziti zimi

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja na cestama, zimski uvjeti obuhvataju ceste prekrivene snijegom ili kada je na cesti poledica.

Vozači koji budu uhvaćeni bez zimske opreme tokom obaveznog perioda suočit će se s novčanom kaznom od 130 eura (254 KM). Također, od 1. novembra obavezno je imati upaljena svjetla tokom vožnje, a ta mjera važi do 31. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak