Ove prevare su česte u trgovini automobila: Evo kako se možete zaštititi

0
Radiosarajevo.ba
Ove prevare su česte u trgovini automobila: Evo kako se možete zaštititi

Iako je tema poznata i često raspravljana, mnogi se kupci suočavaju s ovim prevarama tek nakon što su već postali vlasnici automobila.

Takvi problemi često se otkrivaju tek nakon što je vozilo kupljeno, što stvara dodatne komplikacije i frustracije za kupce

Međutim, postoje načini kako se može prepoznati i izbjeći ovakva prijevara, a slučaj jedne žene koja je na društvenim mrežama podijelila svoje iskustvo s lažnom kilometražom, pruža uvid u to kako se možete zaštititi.

Poznato ko je muškarac koji je ubijen na A. Polju: Kolege se od njega oprostile emotivnom porukom

Jedan nedavni slučaj koji je izazvao veliku pažnju na društvenim mrežama uključuje ženu iz Facebook grupe za zaštitu potrošača "Efektiva", koja je otkrila ozbiljan problem s kilometrima svog korištenog automobila.

Žena je kupila automobil s navodnom kilometražom od 176.000 kilometara, ali nakon samo sat vremena otkrila je servisnu knjižicu koja je pokazivala da je posljednji servis obavljen na 274.000 kilometara. U svojoj objavi na Facebooku, žena je izrazila svoje razočarenje i frustraciju zbog ove prijevare. Pitala je može li protiv firme poduzeti pravne mjere, s obzirom na to da se radi o registriranoj firmi.

Skriveni "gumb za spašavanje života" u automobilima: Evo kako i kada ga koristiti

Kako se zaštititi?

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, stručnjaci savjetuju nekoliko koraka za provjeru stvarne kilometraže vozila. Milan Caran iz Centra za motorna vozila preporučuje da se obratite pažnju na stanje unutrašnjosti vozila, kao što su obruč volana, ručica mjenjača i druge komponente koje se troše s kilometražom. Ako su ovi dijelovi u lošem stanju dok brojčanik pokazuje relativno malo kilometara, to može biti znak da je kilometraža namještena.

Darko Stevanović, voditelj Službe za procjenu vrijednosti i štete vozila Dekra, ističe važnost detaljnog pregleda vozila. Prema njegovim riječima, stanja kočionih diskova, kočionih pločica i ispušnog sistema, kao i unutrašnja i vanjska korozija, mogu biti pokazatelji stvarne kilometraže. 

Ako primijetite nesrazmjernost između stvarnog stanja vozila i onoga što pokazuje brojčanik, to može biti znak da je vozilo korišteno više nego što se prikazuje.

Ova iskustva ukazuju na važnost temeljitog pregleda vozila i upozoravaju kupce da budu oprezni prilikom kupnje korištenih automobila, posebno kada se suočavaju s neskladima između prikazane i stvarne kilometraže, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak