Ovaj sistem zaključavanja auta nije toliko siguran: Testirano više od 700 modela

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj sistem zaključavanja auta nije toliko siguran: Testirano više od 700 modela

Takozvani sistemi otvaranja i pokretanja bez ključa (keyless, handsfree) jasno olakšavaju svakodnevicu vlasnicima vozila.

Ključ automobila može ostati u džepu, a auto se otključava dodirom ručke te pokreće pritiskom na dugme. No sisteme "bez ključa" moguće je lako nadmudriti i tako provaliti u vozilo ili ga ukrasti.

Njemački ADAC je posljednjih godina testirao sigurnost više od 700 različitih modela automobila "bez ključa", a rezultati su bili porazni. Samo ih je devet posto bilo solidno zaštićeno i nije ih se moglo otvoriti s pomoću jednostavnog uređaja za produživanje dometa koji se sve češće koriste za krađe automobila.

Oglasila se policija o ubistvu žene u Gradačcu

Princip rada ovog sistema je krajnje jednostavan. Lopovi hvataju signal originalnog ključa (najčešće u domu vlasnika) jedim uređajem i šalju ga do drugog uređaja koji je pokraj automobila. Taj uređaj zatim reproducira signal originalnog ključa i tako je moguće otključati vozilo i pokrenuti ga. Nakon što pokrenu automobil lopovi mogu bez problema voziti auto sve dok ga ne ugase što im omogućava lagan bijeg.

Vlasnike automobila s keyless sustavima vreba još jedna opasnost. Ako ukradeno vozilo pronađe i pregleda policija, neće biti tragova provale ili manipulacije. To može dovesti do problema u rješavanju odštetnog zahtjeva ili do sumnje da je vlasnik lažirao krađu kako bi počinio prijevaru osiguranja, piše Jutarnji.hr.

Ne možete upaliti automobil? Evo koliko vremena treba da se akumulator napuni

Proizvođači mogu svoje modele bez ključa učiniti sigurnijima s pomoću digitalne radio tehnologije. Ova tehnologija koristi računalne čipove s tehnologijom ultraširokog pojasa (UWB) u sustavu zaključavanja. Ova tehnologija se može koristiti za precizno određivanje udaljenosti ključa od automobila na temelju vremena koje je potrebno za prijenos radijskih signala. Tako nisu moguće prevare sa sustavom za produživanje dometa, no većina proizvođača takve sisteme još ne koristi jer su skuplji od klasičnih.

Jaguar Land Rover bio je prvi proizvođač automobila koji je ovu tehnologiju ugradio u nove modele od 2018. Od 2019. sve više modela iz Volkswagen grupe su zaštićeni ovom tehnologijom, a njima su se pridružili i BMW, Genesis, Great Wall Motors, Hyundai, Kia, Mercedes i Suzuki koji također imaju prve modele s boljom zaštitom.

Stoga bi prilikom kupovine novog automobila bilo svakako preporučljivo raspitati se koju keyless tehnologiju koristi. Ako se radi o starom sustavu novi auto može vrlo lako završiti u rukama lopova kojima za krađu nisu potrebne nikakve posebne vještine ili neko veće znanje. Dovoljno je imati samo tehnologiju.

Razlog koji može zabrinuti korisnike električnih automobila: "Ovo je prebrzo"

Što možete učiniti kako biste spriječili krađu automobila s keyless sustavom?

1. Ako posjedujete automobil sa sustavom zaključavanja bez ključa i bojite se ove vrste krađe, trebali biste u uputama za uporabu provjeriti može li se sustav deaktivirati. Tada se automobil više ne može ukrasti opisanom metodom, no tada i ostajete bez funkcije koja je vrlo korisna i komforna.

2. Prije kupovine automobila informirajte se o tome kako je automobil zaštićen od ove vrste krađe i ne kupujte automobile koji nemaju nikakvu zaštitu.

3. Ako je moguće, parkirajte vozilo u zaključanoj garaži preko noći.

4. Nemojte pohranjivati ​​ključeve automobila blizu vanjskih vrata, vanjskih zidova i prozora u vašoj kući ili stanu.

5. U stanu ili kući stavite ključ u metalnu limenku (limenku za kolačiće), specijalnu zaštitnu kutiju koja blokira radio signal, posudu za kuhanje ili umotajte u aluminijsku foliju. To može pomoći tako da blokira signal ključa. Je li ovakva zaštita efikasna možete provjeriti tako da ključ u posudi/foliji odnesete do vozačevih vrata automobila i isprobate hoće li se auto otključati. Ako se otključa, metoda nije učinkovita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak