Ovaj predmet nemojte ostavljati u automobilu tokom vrućina: Postoji rizik od velike štete

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj predmet nemojte ostavljati u automobilu tokom vrućina: Postoji rizik od velike štete

Stručnjak je upozorio korisnike e-cigareta na opasnosti koje visoke temperature mogu uzrokovati ako ostavite elektroničke cigarete u automobilu.

Pascal Culverhouse, vlasnik kompanije Electric Tobacconist, zamolio je pušače da nikada ne ostavljaju elektroničke cigarete u automobilu tokom toplotnog vala. Objasnio je da bi pušači mogli rizkovati štetu od nekoliko hiljada eura.

Iako su e-cigarete jednostavne za korištenje, ako se ostave na vrućini, visoke temperature ih u konačnici mogu oštetiti, uzrokujući štetu vozilu ako je ostavljena u automobilu, a razlog su baterije.

Stranac ispričao avanturu iz BiH: "Bosanski konj mi je 'ugrizao' Lamborghinija"

"Baterije koje se koriste u višekratnim elektroničkim cigaretama su litij-ionske baterije koje su punjive baterije koje se mogu koristiti mnogo puta prije nego što se moraju zamijeniti. Litij-ionske baterije se u poređenju s normalnom pune brže i traju dulje. Drugi uređaji poput vašeg telefona ili prijenosnog računala, koriste istu tehnologiju", rekao je Pascal.

Iako su litij-ionske baterije sigurne, postoji mali rizik da se pregriju, potencijalno zapale ili čak eksplodiraju ako nisu pravilno pohranjene. Stručnjak je rekao da su šanse da baterije eksplodiraju manje od jedan prema 10 miliona.

"Iako rizik od eksplozije nije visok, ipak se može dogoditi. Kada ostavite svoju elektroničku cigaretu u automobilu, također rizikujete da tekućina iscuri u unutrašnjost. Visoke temperature mogu uzrokovati da se tekućina razrijedi i mogli biste se vratiti u automobil i vidjeti veliki nered, pa ako ne želite prouzročiti štetu od nekoliko tisuća eura, nemojte skladištiti svoje e-cigarete u automobilu na ovoj vrućini", objasnio je, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak