Oprez na cestama: Iduće sedmice u EU stupaju na snagu nova pravila za vozače

2
Radiosarajevo.ba
Oprez na cestama: Iduće sedmice u EU stupaju na snagu nova pravila za vozače

Od iduće sedmice, svi novi automobili koji se prodaju u zemljama Europske unije morat će biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći u vožnji, uključujući pametni sustav Intelligent Speed Assistance (ISA).

ISA je sistem koji koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada prekorače ograničenje brzine. Osim upozorenja, sistem može automatski lagano otpustiti gas, što znači da će papučica gasa lagano podići prema stopalu ili vibrirati, ovisno o situaciji u vožnji. Cilj ISA-e nije spriječiti vozače da prekorače ograničenje brzine, već ih nježno podsjećati na njihove zakonske obaveze. Prema europskim propisima, ovi sistemi bit će zadano uključeni pri pokretanju vozila, iako će vozači i dalje imati mogućnost isključiti ih ili ignorirati upozorenja, piše Jutarnji.hr.

Osim ISA-e, obavezni su i drugi sistemi pomoći u vožnji u novim automobilima. To uključuje ugradnju crne kutije, odnosno snimača podataka o nesrećama ili EDR-a, koji neprekidno bilježi informacije o brzini, kočenju i aktivaciji zračnih jastuka, ali ih redovito i briše.

Vedad Muftić se pridružio akciji pomaganja stradalima u poplavama: Stavio dres na aukciju

Drugi važni sustavi uključuju pomoć pri kočenju u nuždi, koji može automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće, te svjetlo za automatsko kočenje u nuždi koje signalizira snažno kočenje. Tu je i upozorenje na umor, koje prati budnost vozača i emitira akustična ili vizualna upozorenja kad je potrebno uzeti pauzu od vožnje.

Također, novi automobili moraju imati asistenta za vožnju unatrag kako bi se spriječile nezgode pri kretanju vozila unazad, kao i upozorenje o napuštanju saobraćajne trake u nuždi kako bi se vozačima pomoglo da ostanu u svojoj traci.

Vozači, oprez: Niz nesreća na autoputu u Hrvatskoj, kolona prema moru duga 5 kilometara

U pripremi je i novi međusklop za imobilizatore osjetljive na alkohol, poznate kao "Alcolocks", koje će se također morati naknadno ugraditi u automobile. Ovi novi zahtjevi dio su šireg nastojanja Europske unije da poboljša sigurnost cestovnog saobraćaja i smanji broj nesreća u saobraćaju korištenjem naprednih tehnoloških rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak