Da li vaš automobil ima ovo dugme: Pritisnite ga i trošit ćete manje goriva

0
Radiosarajevo.ba
Da li vaš automobil ima ovo dugme: Pritisnite ga i trošit ćete manje goriva

Ušteda goriva može da smanji troškove i produži trajanje rezervoara goriva, omogućavajući vozačima duže vožnje između punjenja.

Postoje brojni praktični savjeti i tehnike koje vozači mogu da primjene kako bi smanjili potrošnju.

Iz autokuće Sytner Select ističu da je jedan od načina na koji vozači mogu da smanje potrošnju goriva taj da ne zaborave da uključe "eko način rada".

Očajni Audijevi radnici odlučili se na nevjerovatan potez: "Nijedno vozilo neće izaći iz tvornice"

"Većina modernih automobila opremljena je 'eko načinom rada' koji smanjuje izlaznu snagu motora, što zauzvrat troši manje goriva. Na automobilima s automatskim mjenjačem također će se prebaciti ranije, kako bi vozilo bilo u najekonomičnijem nivou stepena prijenosa koji se izračunava na osnovu opterećenja motora", rekli su iz ove autokuće.

Dodaju da korištenjem ovog načina rada možete da uštedite oko 5% goriva. Ovo možda ne izgleda mnogo, ali u kritičnim situacijama je i ta količina "velika kao kuća".

Jeste li znali: Mala "omča" od tkanine na sigurnosnom pojasu u automobilima ima važnu funkciju

U "eko načinu rada", većina vozila će ograničiti količinu snage koja je dostupna vozaču i učiniti gas malo manje osjetljivim, što znači da ubrzanje nije tako naglo.

Ako vozač odabere ovaj način rada u automobilu s automatskim mjenjačem, može da mijenja stepene prijenosa u različito vrijeme, često rjeđe i pri nižim obrtajima nego inače.

Iako ova funkcija nije dostupna na svakom automobilu, vlasnici novijih vozila mogu da provjere da li je imaju. Obično piše "eco mode" ili stoji ikona koja prikazuje list.

Druga vozila će imati točkić ili dodatno dugme koje prikazuje digitalni meni različitih načina vožnje, obično dodajući visoke performanse i način rada koji će pomoći vozačima da ostanu sigurni kada voze u mokrim ili hladnim uslovima.

Na kraju krajeva, uvijek možete da pogledate priručnik za korištenje svog automobila ukoliko niste sigurni da li ima ovu funkciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak