Budite jako oprezni: Ovo može izazvati požar na vašem automobilu

0
Radiosarajevo.ba
Budite jako oprezni: Ovo može izazvati požar na vašem automobilu

Stručnjak za automobile upozorio je da uobičajena stvar koja se viđa tokom jeseni može uzrokovati ozbiljnu štetu na automobilu ako dospije u jednu određenu komponentu, piše Express.

Stručnjak za automobile Graham Conway iz firme za finansiranje vozila Select Car Leasing upozorio je vozače da vode računa o lišću koje pada jer može ostaviti ozbiljne posljedice na automobil.

"Jesen može biti nevjerovatno lijepo doba godine, posebno tokom duge vožnje u prirodi kada su zlatne i smeđe nijanse lišća upečatljive. Treba biti svjestan rizika da će vaš automobil biti prekriven lišćem. Najozbiljnija posljedica je da ono može izazvati požar koji bi mogao uništiti vaše vozilo i dovesti živote u opasnost", objasnio je.

Snažno obraćanje Elmedina Konakovića: 'Užas u Gazi podsjeća nas na BiH. Stanimo ujedinjeni'

Osim što često prekriva prozore, lišće koje pada ponekad zna završiti u malom razmaku između poklopca motora i vjetrobranskog stakla. Ova komponenta koristi se za brzo ispuštanje vode na siguran način, ali ona može lako oteći negdje drugdje ako je lišće začepi.

U najgorem slučaju, to začepljenje lišćem može uzrokovati curenje vode na električne komponente, što može dovesti do kvarova sistema, pa čak i požara. Graham je preporučio da vozači trebaju paziti na mokre tepihe ili miris plijesni u automobilu te poduzeti mjere čim se ti simptomi pojave.

Ovih 5 lampica na kontrolnoj ploči ukazuje na ozbiljne kvarove: Hitno posjetite automehaničara

'Očistite lišće barem jednom sedmično'

"Prvi znak ovoga su mokri tepisi ili miris vlage i plijesni. Daleko više zabrinjava mogućnost da voda uđe u električne komponente i izazove požar ispod poklopca motora. Savjetujem da očiste lišće barem jednom sedmično kako biste spriječili potencijalno ozbiljan problem", rekao je.

Osim toga, Graham je vozačima savjetovao da paze na bilo kakve prepreke na cesti poput rupa koje bi uzrokovalo da se otpalo lišće ne vidi jer je ušlo u male otvore vozila.

"Nedavne brojke pokazale su da rupe na cesti koštaju oko 8,9 milijardi eura (17.42 milijardi KM) u popravcima i da je gotovo polovica britanskih vozača pretrpjela štetu tokom prošle godine, s prosječnim računom većim od 1000 eura (1957 KM).

"Jedina stvar koju možete učiniti kako biste ograničili bilo kakvu štetu jest osigurati da su gume pod ispravnim tlakom, ne premekane da se oštete stijenke guma i ne pretvrde da ovjes trpi udarce", istaknuo je stručnjak, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak