Ako ga ne poštujete kazna je velika: Znate li šta znači ovaj saobraćajni znak?

1
Radiosarajevo.ba
Ako ga ne poštujete kazna je velika: Znate li šta znači ovaj saobraćajni znak?

Saobraćajni znakovi obično su izuzetno korisni jer jasno i nepogrešivo označavaju pravila koja vrijede u određenim područjima. Služe kao sustav navođenja i sigurno nas vode do odredišta.

No, ima i znakova koji zbunjuju vozače čak i ako se već godinama nalaze postavljeni pored saobraćajnica. Među njima je i saobračajni znak koji prikazuje narandžasto “jaje” na valovima, a koji se viđa na cestama u Njemačkoj još od 1988. godine.

U aprilu 2020. godine kazne za nepoštivanje tog znaka su pooštrene.

Saša Magazinović: 'Ulje kanabisa će biti legalno i prodavat će se u apotekama'

Šta znači saobraćajni znak?

Na vrhu saobraćajnog znaka prikazan je crno-narandžasti kao simbol opasnosti od cisterne, a ispod njega dvije plave valovite crte kao simbol vode.

Ovaj važan propisni znak znači: Zabranjen saobraćaj vozilima s teretom koji zagađuje vodu!

Riječ je o znaku koji se nalazi na 269. mjestu njemačkog kataloga saobraćajnih znakova i koji posebno signalizira: Vlasnicima vozila koja prevoze više od 20 litara tereta koji zagađuje vodu zabranjeno je nastaviti vožnju, piše Fenix magazin.

Dakle, znak označava mjesto na cesti odakle se cesta pruža po vodozaštitnom području i gdje svi vozači moraju biti posebno oprezni.

Znak je namijenjen sprječavanju onečišćenja voda opasnim tvarima. Simbol se često nadopunjuje dodatkom “vodozaštitno područje”.

Korisno ili zbunjujuće? Pogledajte 'najluđi' biciklistički semafor postavljen u Barceloni

Visoke kazne

Znak je jedan od tzv. regulacijskih znakova koji su, kao i znak s identifikacijskim brojem 277.1, označeni crvenim prstenom. Oni koji ne poštuju ove znakove gotovo uvijek će dobiti novčanu kaznu.

Nepoštivanje prometnog znaka “vodozaštitno područje” 269 može itekako skupo koštati: vlasnici vozila koji prekrše ovu zabranu morat će izdvojiti i do 250 eura (487,5 KM) za kaznu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak