Đinđić nazvan 'plaćenikom CIA'

Radiosarajevo.ba
Đinđić nazvan 'plaćenikom CIA'


Demokratska stranka (DS) je zatražila zabranu ultradesničarske organizacije SNP Naši zbog lijepljenja plakata na kojima se ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić naziva "stranim agentom", javlja agencija Anadolija.

Demokrate navode u saopćenju da SNP Naši, pod ovim ili nekim drugim imenom, nastavlja aktivnosti pune mržnje, nasilja, poziva na linč i progona ljudi koji im, po bilo kom njihovom mjerilu, ne odgovaraju.

“Demokratska stranka zahteva zabranu rada ove organizacije, kao i kažnjavanje onih koji su osmislili i sproveli njihovu poslednju kampanju protiv Zorana Đinđića, čoveka koji je dao svoj život za izgradnju društva koje je u svemu suprotno onome za šta se ove i njima slične ekstremističke retrogradne organizacije zalažu”, saopštila je DS.

U saopćenju se ističe da je Zoran Đinđić ubijen upravo u atmosferi mržnje "kakvu danas pokušava da stvori SNP Naši, koja je u svojoj prošlosti već sastavljala spiskove nepodobnih medija i organizacija, prekidala tribine, izložbe, koncerte i skupove koji joj se nisu dopadali, prijetila patroliranjem njihovih trojki ulicama da se ne bi održavali događaji koje su oni smatrali nepodobnima, prijetila političkim protivnicima, vrijeđala ih i pozivala na njihov linč".

“Pitamo Ustavni sud Srbije, koji je u novembru prošle godine odbio zahtev republičkog tužilaštva za zabranu ovog pokreta, da li u ovoj zemlji ima ko da zabrani mržnju i šta još treba da se desi da bi ova organizacija uverila one koji o tome odlučuju u destruktivnost i opasnost svojih ideja i aktivnosti”, navodi se u saopštenju DS-a.

Ova stranka zatražila je od nadležnih organa uklanjanje spornih plakata.

Srpski narodni pokret Naši je obavijestio javnost da je lijepljenjem plakata u Aranđelovcu, Mladenovcu i Novom Sadu otpočeta velika nacionalna akcija „Strani agent, a ne državni heroj“ kao odgovor na, kako se navodi, "skandaloznu kampanju koja se u Srbiji vodi sa ciljem da se pokojni premijer, dr. Zoran Đinđić, u javnosti predstavi kao vizionar i političar kojeg generacije treba da slijede".

SNP Naši najoštrije osuđuju falsifikovanje istorije u kojem se proglašava političkim genijem čovek za kojeg su Stejt Department, FBI i CIA – kroz knjigu Vilijema Montgomerija, bivšeg američkog ambasadora u Beogradu, zvanično potvrdili da je svojevremeno rad Zorana Đinđića i OTPOR-a bio finansiran, pripreman i koordiniran preko operativnog CIA centra u Budimpešti direktno od strane Bila Klintona”, saopćila je na svom sajtu ova organizacija.

Ustavni sud Srbije je sredinom novembra prošle godine odbio prijedlog Republičkog javnog tužilaštva da zabrani rad dvjema desničasrkim organizacijama, SNP-u 1389 i SNP-u Naši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije