Rezolucija o Srebrenici bez riječi 'genocid'?

Radiosarajevo.ba
Rezolucija o Srebrenici bez riječi 'genocid'?
Sjednica Skupštine Srbije (Arhiv)

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi najkasnije za dvije sedmice da se izjašnjavaju o rezoluciji o Srebrenici, a u njoj se neće spominjati riječ genocid, piše beogradski dnevnik "Blic", pozivajući se na izvor iz vrha vladajuće koalicije.

List piše da je nacrt teksta gotov, ali da se u rezoluciji neće spominjati presuda Međunarodnog suda pravde i riječ genocid kako bi tekst rezolucije podržalo što više poslanika u Skupštini Srbije, prenosi Srna.

"Izostavljanjem riječi genocid rezolucija postaje prihvatljiva za SNS i SPS, ali ne i za LDP", rekao je sagovornik upućen u pregovore o tekstu rezolucije.

Predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da se pisanje privodi kraju i da će mediji biti obaviješteni kada tekst uđe u skupštinsku proceduru.

U vladajućoj koaliciji očekuju da će, kada tekst bude spreman, biti prekinuto redovno zasjedanje parlamenta i da će biti zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o Srebrenici, navodi list.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavom datom u januaru pokrenuo je inicijativu o donošenju rezolucije u Skupštini Srbije o Srebrenici, u kojoj je naveo da bi trebalo usvojiti rezoluciju o zločinima u Srebrenici, kao i rezoluciju o drugim zločinima koji su se desili tokom ratova 90-ih godina.

Predsjednik Srbije objasnio je da bi, usvajanjem rezolucije o Srebrenici, bila skinuta anatema sa srpskog naroda i potvrdilo bi se da ne postoji kolektivna krivica.

Za donošenje rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije dovoljna je prosta većina, odnosno glasovi 126 poslanika.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije