Afganistanska izborna komisija protiv ponavljanja izbora

Radiosarajevo.ba
Afganistanska izborna komisija protiv ponavljanja izbora
Afganistanska izborna komisija pokušava blokirati ponavljanje nedavno održanih predsjedničkih izbora  na čiji se rezultat još čeka, javlja u ponedjeljak iz Kabula londonski The Guardian.

Objašnjava se da komisija, koja je odgovorna za izbore, u cjelini pokušava spriječiti komisiju za izborne žalbe, tijelo koje uživa podršku Ujedinjenih nacija, da izbaci kao nevažeće dovoljan broj glasova koji bi iznudio ponavljanje glasanja.

Nezavisna izborna komisija važi za jako naklonjenu aktuelnom predsjedniku Hamidu Karzaiju, piše Guardian, a u nedjelju je uspjela blokirati planirano objavljivanje rezultata istrage žalbene komisije o izbornim neregularnostima.

Umjesto 55 posto osvojenih glasova, koliko mu daju preliminarni rezultati, Karzai bi mogao ostati s upola manje glasova ako se odbace oni u čiju regularnost sumnja žalbena komisija.

Karzai je protiv ponavljanja izbora a u subotu se sastao s američkim senatorem Johnom Kerryjem, nakon čega je njegov kabinet saopćio je bilo "političkog miješanja izvana" u istragu o izbornoj prevari – javlja dopisnik Guardiana iz Kabula.

Dnevnik The Independent je u ponedjeljak jedan od redakcijskih komentara naslovio "Afganistanu je potrebna legitimna vlada" dok u podnaslovu upozorava da dokazi o izbornoj prevari ne smiju biti gurnuti pod tepih.

The Times istim povodom piše da slabi američka podrška Karzaiju jer on nije u stanju prihvatiti, ni šezdeset dana nakon izbora, da je pri glasanju bilo namještanja rezultata u njegovu korist.

fena/radiosarajevo.ba
 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije