Zvanično je: Predsjednički izbori u Turskoj idu u drugi krug

1
Radiosarajevo.ba
Zvanično je: Predsjednički izbori u Turskoj idu u drugi krug
Foto: AA / Erdogan i Kilicdaroglu idu u drugi krug izbora

Predsjednički izbori u Turskoj idu u drugi krug nakon što je Recep Tayyip Erdoğan u broju glasova porazio svog glavnog rivala Kemala Kılıçdaroğlua, ali nije uspio prijeći prag od 50 posto glasova koji je potreban da se izbjegne drugi krug.

Aktualni predsjednik Turske (69) poremetio je predviđanja anketara i svog sekularnog suparnika za pobjedu u prvom krugu ključnih izbora u zemlji, osvojivši 49,51 posto naspram Kılıçdaroğluovih 44,88 posto glasova, s malim brojem glasova u inostranstvu koji su ostali za prebrojavanje.

Drugi krug izbora će se održati 28. maja.

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Naučnici upozoravaju: Na Balkanu slijedi 'pakao' - ne piše se dobro ni ovim zemljama

Ahmet Yener, čelnik Vrhovnog izbornog odbora, rekao je u ponedjeljak da čak i kada se preostala 35.874 neprebrojana glasa u inostranstvu raspodijele, niko neće osigurati većinu potrebnu za potpunu pobjedu na izborima.

Predizborne ankete pokazale su da Erdoğan riskira poraz na prvim nacionalnim izborima od svog glavnog protukandidata, kandidata jedinstva različitog šestostranačkog saveza, na izborima koji se smatraju najkritičnijim u novijoj historiji ove zemlje. Ipak, broj glasova pokazao je nešto sasvim drugačije.

Treći nacionalistički kandidat, Sinan Oğan, osvojio je 5,17 posto glasova. Erdoğanova Stranka pravde i razvoja (AKP) i njeni saveznici također su bili blizu potpune većine na paralelnim parlamentarnim izborima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije