Zvaničnici upozoravaju: Stanje na izraelsko-libanskoj granici blizu eskalacije

1
Radiosarajevo.ba
Zvaničnici upozoravaju: Stanje na izraelsko-libanskoj granici blizu eskalacije
dpa / Stanje na izraelsko-libanskoj granici se zaoštrava

Vodeći predstavnici Evropske unije i Njemačke upozorili su na posljedice eskalacije na Bliskom istoku sa Izraela i Gaze na Liban. Stanje na izraelsko-libanskoj granici se zaoštrava, upozorio je u ponedeljak 24. juna visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell.

Izraelska vojska i Hezbolah, libanska oružana grupa koju podržava Iran, svakodnevno razmjenuju vatru, dodao je diplomata. Izrael vojno i diplomatski pokušava da potisne Hezbolah iza rijeke Litani, 30 kilometara od granice, prema rezoluciji Ujedinjenih nacija usvojile poslije sukoba 2006.

Međutim, Izrael je, ako treba, spreman i na veliku vojnu operaciju, prema riječima ministra odbrane Joava Galanta.

Bježi kišo s prozora: Sarajlije spremne dočekale padavine, od sutra pad temperature

Bježi kišo s prozora: Sarajlije spremne dočekale padavine, od sutra pad temperature

"Dalja eskalacija bi bila katastrofa za sve ljude" na Bliskom istoku, rekla je njemačka ministrica spoljnih poslova Annalena Baerbock.

Baerbockova je govoreći na sastanku šefova diplomatije zemalja EU u Luksemburgu ponovila poziv na prekid vatre, u skladu sa predlozima američkog predsjednika Joe Bidena. Borrell je, pak, rekao da ni Hamas ni Izrael ne pokazuju političku volju da podrže Bajdenov plan za obustavu vatre. Ponovio je i da je neophodno da do Gaze stigne više humanitarne pomoći.

U Luksemburgu je bilo riječi i o prijetnjama Hezbolaha Kipru, članici EU, zbog saradnje ostrvske države sa Izraelom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije